Mjere se poštuju
41

Lockdown u RS-u: Na ulicama rijetki šetači, skijališta pusta, a kafići zatvoreni

N. C.
Foto: D. S./Klix.ba
Jahorina (Foto: D. S./Klix.ba)
Pogoršanje epidemiološke situacije posljednjih dana bilježi se širom Bosne i Hercegovne, a od danas je u entitetu Republika Srpska na snazi djelimični lockdown koji će trajati do 29. marta.

U Republici Srpskoj od danas su zatvoreni ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, priređivače igara na sreću, bazeni, skijališta, ski centri, spa centri i trgovačke centri itd.

Također, od danas su zatvorene škole i nastava se odvija online. Zaključane su i institucije kulture kao što su pozorišta, kina, muzeji i galerije.

Iako su uslovi za skijanje na Jahorini idealni, skijališta su zatvorena pa su samim tim i pusta. Na ulicama u Istočnom Sarajevu poneki šetači, a ugostiteljski objekti ne rade.

Također, vidljive su i pojačane policijske patrole koje kontrolišu da li se poštuju mjere koje su donijeli nadležni.

Nakon jučerašnjeg zasjedanja zaključeno je da će se nakon sedam dana, ukoliko epidemiološka situacija bude bolja, razmatrat ukidanje mjera.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije zdravstveni radnici i krizni štabovi apeliraju građanima da smanje kretanje na minimum te da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 786 laboratorijskih uzoraka, a pozitivno je 213 osoba. Usljed zaraze koronavirusom preminulo je 16 ljudi.

Fotoreporter portala Klix.ba danas je obišao Istočno Sarajevo, Trebević i Jahorinu, a u galeriji pogledajte šta je zabilježio.