{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić: Rješenje je konsolidacija parlamentarne većine

S
12.9.2012. u 16:50
0
1
Ljubić: Rješenje je konsolidacija parlamentarne većine
0
Ljubić: Rješenje je konsolidacija parlamentarne većine
Božo Ljubić
Suština rješenja političke krize u BiH jeste da se najprije mora konsolidovati parlamentarna većina, kako bi se moglo krenuti u realizaciju uslova iz briselske "Mape puta", izjavio je danas Srni predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.
"Nama treba parlamentarna većina, formirana na principima kao što je to bilo prije sedam mjeseci. To znači da ima većinski građanski legitimitet, odnosno najmanje 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i etnički legitimitet svakog od tri konstitutivna naroda u BiH", pojasnio je Ljubić.

On je podsjetio da su HDZ 1990 i HDZ BiH uputili prijedlog ustavnih amndmana u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić – Finci", kao i da su ove dvije stranke spremne podržati i zahtjeve za amandmansko djelovanje na taj prijedlog u parlamentu BiH, ali da se ne dira njegova suština, odnosno osnovni principi.

Ljubić je rekao da su neki od učesnika današnjeg sastanka političkih lidera sa predstavnicima EU u Sarajevu prihvatili njegov prijedlog da lideri odmah nakon lokalnih izbora, u periodu od 10. do 14. oktobra, organizuju novi sastanak s ciljem konačnog dogovora za ispunjavanje uslova iz briselske "Mape puta".

On je podvukao da je za HDZ 1990 apsolutno neprihvatljiv prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji smatra da bi trebalo da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši kao i ranije, direktno, dva iz Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske.

"Taj prijedlog, u suštini, smatramo vrlo štetnim za BiH i očekujemo da od njega odustanu svi oni koji zagovaraju takav koncept, jer bi to praktično značilo izbacivanje Hrvata iz institucija, unitarizaciju i na kraju dominaciju samo jednog, bošnjačkog naroda u BiH", upozorio je lider HDZ-a 1990.

Prema njegovim riječima, ukoliko predstavnici druga dva naroda, srpskog i bošnjačkog, nisu spremni da prihvate ravnopravnost tri konstitutivna naroda na platformi institucionalne ravnopravnosti, onda je jedini put teritorijalizacija BiH, konkretno, formiranje teritorijalne jedinice sa hrvatskom većinom.

U Sarajevu je danas održan sastanak na visokom nivou predstavnika EU, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka, da bi se ocijenilo šta je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokom nivou održanom u Briselu 27. juna u vezi sa ispunjavanjem uslova iz "Mape puta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: