BiH
0

Sastanak lidera naredne sedmice?

SRNA
Veso Vegar
Veso Vegar
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić vodi konsultacije o organizovanju sastanka političkih lidera u BiH, koji bi se, eventualno, mogao održati naredne sedmice, izjavio je danas Srni portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

"Razgovori se vode, ali još nemamo termin. Sastanka sigurno neće biti u ovoj sedmici, eventualno u idućoj", rekao je Vegar.

On je dodao da bi na sastanku trebalo da učestvuju lideri sedam političkih partija - SNSD-a i SDS-a, HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SDP-a, SDA i SBB-a.

Politički lideri u BiH, predstavnici Evropske komisije i šefovi institucija sastali su se u septembru u Sarajevu kako bi razmotrili napredak učinjen na implementaciji Mape puta koju je BiH dobila 27. juna u Briselu.

Na sastanku je istaknuto da postoje realni izgledi za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU, pod uslovom da postoji dovoljna politička volja da se postigne konsenzus i konkretnim djelovanjem realizuje aspiracija građana ka EU.

"Mapa puta ka EU ostaje na snazi. Usaglašen prijedlog, zasnovan na političkom konsenzusu i dalje treba da bude poslat Parlamentarnoj skupštini radi usaglašavanja Ustava BiH sa odlukom u predmetu Sejdić-Finci", rekao je tada generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sannino.