{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubav prema tradiciji i starinama motivacija Krajišnika Hasana Keranovića

F
27.7.2014. u 12:19
257
15
Ljubav prema tradiciji i starinama motivacija Krajišnika Hasana Keranovića
257
Ljubav prema bosanskoheregovačkoj tradiciji, običajima i starinama svakodnevna je motivacija Krajišnika Hasana Keranovića. Starine kao što su ćilim, sofra, sehara i stap bile su mu dovoljna inspiracija da se, kako on kaže, bh. adetima posveti u potpunosti.
U augustu planira da otvori muzej starina da bi tradiciju, barem onoliko koliko on može kao pojedinac, otrgnuo od zaborava. Muzej će biti otvoren u mjestu Ponjevići, općina Cazin.

Keranović u razgovoru za Agenciju Fena kaže da su ga stari običaji, pjesme i igre oduvijek činile sretnim te da je osjećao potrebu da se brine o toj vrsti kulture. Kako je jedan od brojnih nezaposlenih mladih osoba toj namjeri i ljubavi posvetio se u potpunosti.

Organizira izložbe rukotvorina, krajiška tradicionalna sijela i poziva na očuvanje, kako kaže "tradicije koje nije ostalo još mnogo".

Smatra da je u svojoj sredini, ali i šire, za sada, dobrim dijelom već uspio u svom cilju te da je interes građana, i sve više mladih ljudi, pojačan za tradicijom.

"Tradicijom sam se počeo baviti iskreno, moja ljubav prema starinama i našoj kulturi je mnogo velika", kaže Keranović te dodaje da svojim angažmanom nastoji doprijeti do društva i ukazati na ono naučeno, ali i gotovo zaboravljeno.

Zaštita tradicije Keranovićev je hobi, prvenstveno, i nema neke značajnije ekonomske dobiti, ali kaže da bi volio da to jednog dana bude njegova osnovna zanimacija od koje će moći živjeti.

Istakao je da za svoje projekte nije naišao na otvorena vrata općinskih ili drugih vlasti, ali kaže "ako sam svojim radom doprinio očuvanju tradicije, to mi je najveća nagrada".

Smatra da mlađe generacije treba educirati o tome kako sačuvati tradiciju i koje su vrijednosti toga, siguran je da niko drugi ne može sačuvati bh. kulturu.

"Ne krivim mlade ljude koji nisu zainteresirani za tradiciju i koji su ljubitelji samo modernog načina života. Ako se nisu mogli informisati o običajima, tradiciji i kulturi Bosne i Hercegovine, ne mogu je ni voljeti", istakao je Keranović.

Mišljenja je da bi kroz obrazovni sistem mnogo više trebalo razgovarati i učiti o tradiciji, kako kroz nastavne, tako i kroz vannastavne aktivnosti.

Dodao je i da se odaziva svakom pozivu i projektu koji je posvećen promociji kulture BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: