{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Starinsko bosansko kulinarstvo prilika za promociju BiH

29.8.2014. u 14:26
78
47
Starinsko bosansko kulinarstvo prilika za promociju BiH
78
Drugog dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održano je predavanje na temu "Starinsko bosansko kulinarstvo iz kulturološke perspektive: Na tragu UNESCO-ve konvencije zaštite nematerijalne kulturne baštine".


O ovoj temi je govorio prof dr. Enes Kujundžić, autor niza publikacija koje upućuju i govore o značaju kulturne tradicije, ali i načinu bilježenja, pohranjivanja, distribuiranja i predstavljanja iste u svijetu."Cilj mog predavanje jeste da se iz kulturološke perspektive razgovara o ovoj važnoj temi i da se nekako uspostavi veza između onoga što radi Gradačački sajam i što ima veze sa kulturnom tradicijom Bosne i Hercegovine. Smatram da će u budućnosti biti sve više potrebe da se ove dvije stvari povezuju. Znači, kultura i turizam, i sajamske priredbe. Jer su i UNESCO i Svjetska turistička organizacija, također, uspostavili kontakte i veze. I, smatram, da Bosna i Hercegovina ima bogatu kulturnu tradiciju. Ali, istovremeno, ta tradicija nije na odgovarajući način prisutna u javnim prezentacijama. Posebno, na sajmovima ove vrste, koji su odlična prilika da se govori o UNESCO-voj konvenciji zaštite nematerijalne kulturne baštine. Što me raduje, jer na ovaj način na mala vrata unosimo kulturološke teme u sajamske priredbe, i na taj način uspostavljamo dijalog između privrednika i kulturnih radnika", rekao je Kujundžić.Naglašena je potreba veće promocije kulturne nematerijalne baštine BiH ali i uključivanja obrazovnih ustanova, poput univerziteta, kako bi se u naučnim krugovima i pisanim tragovima, poput "Bosanskog kuhara" autorice prof. dr. Lamije Hadžiosmanović, prezentovali stari običaji pripremanja hrane.

Nažalost, danas je malo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje se može prezentovati tradicionalno bosansko kulinarstvo i kulturna tradicija ishrane sa ovih prostora. Primjer je tradicionalna "Gradačačka kutija" čija bi se receptura i način prezentacije dodatno trebali istražiti. I zato je važno raditi na promociji i zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara u BiH.Konvenciju o zaštiti nematerijalne baštine Bosna i Hercegovina je potpisala krajem 2008. godine i prof. dr. Kujundžić smatra da bi se ona trebala ozbiljnije početi razmatrati iz ugla privrede. Jer privreda ima značajne veze sa kulturom u oblasti turizma, ali i nekih drugih privrednih grana. Mnoge zemlje u Evropi su na osnovu svojih kulturnih vrijednosti i drugih kulturnih dobara ostvarile značajne privredne koristi.

"I Bosna i Hercegovina bi trebala da dovede u vezu ta dva segmenta i da ovu UNESCO-vu konvenciju iskoristi u jednom pozitivnom ozračju, i da se u budućim manifestacijama i priredbama ove vrste unesu i elementi kulture", zaključio je prof. dr. Kujundžić, koji zagovara traženje budućnosti na izvorima tradicijskih iskustava u potrazi za srećom.

Organizator predavanja je bila JU Javna biblioteka "Alija Isaković" Gradačac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: