BiH
1k

Ljeto na planini Bjelašnici: Javorov Do je izletište umjetničke ljepote

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izletište Javorov Do na Bjelašnici je od Sarajeva udaljeno 25 kilometara, a od Ski centra Bjelašnica (ZOI '84) svega 2,5 kilometara. Unutar prirodnih i pejzažnih vrijednosti Bjelašnice, locirano je na nadmorskoj visini od 1.300 do 1.345 metara.

lako dostupno, a istovremeno daleko udaljeno od aerozagađenja, buke i sl. sa svojim prirodnim ljepotama i bogatstvima pruža mnoštvo mogućnosti za obavljanje različitih planinarskih i sportskih aktivnosti, kao što su; odmor, rekreacija, šetnja označenim planinskim stazama, obilazak pećina, planinarenje, hodanje na skijama, boćanje, korištenje adrenalinskog parka uz mogućnost organizovanja i drugih sportskih aktivnosti kao npr. odbojka i nogomet.

Izletište Javorov Do pored pruža mogućnost organizovanja i kulturnih manifestacija, pozorišnih predstava, književnih i muzičkih promocija, eko predavanja, te drugih prezentacija i časova u planinskom i prirodnom okruženju.

U sklopu izletišta nalazi se kameni amfiteatar jedinstven na ovim prostorima, vještačko jezero, prostor sa natrkivenim ognjištem, stolovima i klupama, mini igrališta za sportske sadržaje (odbojka, nogomet, boćanje), kamena kula, česme sa prirodnom izvorskom vodom i uređene staze za šetanje. U neposrednoj blizini (1,3 km) nalazi se i pećina Klokoćevica do koje se dolazi uređenom šumskom stazom.

Oko izletišta postoje i označene planinarske staze u dužini od 30 km, koje sežu do Bjelašnice, Igmana, Hojte i Treskavice.

Kameni amfiteatar je najljepši detalj izletišta Javorov Do. Ovo umjetničko remek djelo takođe predstavlja i prvorazrednu kulturnu atrakciju u prirodnom okruženju, jedinstvenu na ovim prostorima. Izgrađen je sa ciljem očuvanja i poboljšanja kulturnog nasljeđa i tradicije. Zauzima centralno mjesto izletiša Javorov Do.

Smješten je u prirodno oblikovanoj vrtači, reljefnom fenomenu karakterističnom za kraška područja, ali je zaklonjen reljefnim oblicima. Vidljiv je kada se kamenom stazom, dođe u njegovu neposrednu blizinu. Stepeništem od istog kamena se spušta u središte amfiteatra. S obje strane stepeništa nalaze se kamene tribine koje, u obliku poluotvorene lepeze, zauzimaju jugoistočne obronke padine amfiteatra.

Kameni amfiteatar sa svojih stotinjak sjedećih i stajaćih mjesta kao i pozornicom pruža nebrojene mogućnosti za kulturne manifestacije, pozorišne predstave, književne i muzičke promocije, eko predavanja, te druge prezentacije i časove u prirodnom okruženju na našoj Olimpijskoj planini Bjelašnici.

Fotoreporter Klixa je posjetio Javorov Do, a u fotogaleriji pogledajte kako prirodne ljepote planine imaju posebne boje i ambijent u ljetnim danima.