BiH
8

Ljekarska komora potvrdila raniji stav: U KS je loša organizacija brige urgentnih bolesnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Upravni odbor Ljekarske komore Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici potvrdio je raniji stav da je loša organizacija brige urgentnih bolesnika u Kantonu Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno Upravni odbor Ljekarske komore KS dogovorio je da se napravi radna grupa sastavljena od eksperata iz svih ustanova koje se bave bolesnicima počevši od Hitne pomoći, Urgentnog dijela Opće bolnice, Doma zdravlje i Klinike urgentne medicine na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Predloženo je da se napravi protokol kretanja urgentnih bolesnika pod nadležnosti Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ljekarska komora KS stava je da se protokol mora donijeti kako se urgentni bolesnici ne bi vozali "gore-dolje". Oni oštro odbacuju tvrdnju mnistrice zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj koja je nedavno izjavila kako je povod za zaključak Ljekarske komore KS bio dva slučaja koja su, nažalost, završila smrtnim ishodom.

Ističu da to nije tačna informacija s obzirom na to da njihovo pismo datira od 15. juna, a da se nesretni slučaj dogodio 24. juna. Kako navode, Ljekarska komora KS nikada nije kazala da su ljudi direktno umrli zbog toga, ali da se svejedno protokol mora poštovati.

Podsjećamo, Upravni odbor Ljekarske komore Kantona Sarajevo donio je 16. maja zaključak u kojem stoji da se zbog neadekvatne organizacije zbrinjavanja redovnih i urgentnih bolesnika u Kantonu Sarajevo neposredno ugrožavaju životi i zdravlje pacijenata.

S ovim zaključkom nije se složio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji je pismeno informisao Ljekarsku komoru FBiH, Ljekarsku komoru KS i Ministarstvo zdravstva KS da je zdravstvena usluga i organizacija službi u KCUS-u na najvišem mogućem nivou.