Problemi se nastavljaju
18

Ljekari u Tuzli na tankom ledu: O povećanju plaće ni govora, a stižu tužbe zbog štrajka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kolektivni ugovor koji su doktori medicine i stomatologije potpisali u Tuzlanskom kantonu u junu prošle godine ne primjenjuje se u potpunosti, a pregovori o povećanju koeficijenta plata još nisu započeli iako su prema ovom dokumentu trebali 15. februara.

U međuvremenu stižu presude i tužbe zbog organizovanih štrajkova, a nastavlja se odlazak ljekara.

Kako nam je rekao dr. Admir Suljić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, kolektivni ugovor se primjenjuje u svim ustanovama, osim u UKC Tuzla gdje se primjenjuje djelimično i JZU Dom zdravlja Kladanj gdje je, kako kaže, direktorica samoinicijativno stavila van snage ovaj dokument. Satnica i koeficijent se primjenjuju u potpunosti u svim ustanovama.

"Prema Kolektivnom ugovoru trebalo je da uslijede pregovori za dodatno povećanje koeficijenata doktorima za 0,6, a nakon što Zavod zdravstvenog osiguranja TK podnese izvještaj o poslovanju za prethodnu godinu. Izvještaj je podnesen i ZZO TK je pozitivno poslovao. Indikativno je da u planovima o raspodjeli sredstava nema ni riječi o povećanju plata ljekarima koje bi trebalo uslijediti, što je neminovnost uzimajući u obzir da bi tim povećanjem samo izjednačili koeficijente i primanja s kolegama u Zenici, Sarajevu, Bihaću i Travniku", kazao je Suljić.

Do pregovora o povećanju koeficijenta nije došlo iz više razloga, a osnovni razlog je što nije formirana nova vlada TK s kojom bi ovaj sindikat stupio u pregovore.

I ove godine se nastavlja trend odlaska ljekara među kojima su i eminentni stručnjaci, iz javnih zdravstvenih ustanova u privatne ili van BiH.

"U toku je očigledna devastacija javnog zdravstvenog sektora zbog nespremnosti politike da se upusti u kvalitetnu reformu zdravstva koja je neminovnost. Mladi ljekari koji odlaze u inozemstvo mogu se u potpunosti posvetiti profesionalnoj karijeri i napredovanju u struci uz odlične uslove rada, da ne brinu o osnovnim egzistencijalnim pitanjima s kojim se suočava velika većina ljekara u BiH. Žalosno je samo koliko je država uložila u školovanje ovih ljudi i kao gotov proizvod ih prepuštamo drugome", kazao je.

S odlaskom ljekara suočava se i UKC Tuzla. Prema Suljićevim riječima, UKC su napustili jedan vrsni gastroenterolog i invazivni kardiolog, a u planu je odlazak još nekoliko vrhunskih stručnjaka.

"Smatram da je osnovni razlog odlaska ljekara nezadovoljstvo statusom i uslovima rada, nemogućnost pružanja kvalitetne usluge pacijentu kojim bi i sami ljekari bili zadovoljni, te to što se adekvatno ne vrednuje rad i odgovornost i ne cijeni uloženi trud i znanje", smatra Suljić.

I dalje se nastavlja pritisak na ljekare UKC-a koji su odlučili protestovati prošle i pretprošle godine kako bi ostvarili svoja prava. U januaru ove godine stigla je presuda za štrajk održan u UKC-u 2017. godine za štrajk koji Savez sindikata FBiH nije ni pokrenuo, a u toku je postupak i za štrajk iz 2018. godine.

"Iako su povukli tužbu za mjeru osiguranja, nastavili su tužbu za štajk, što je bespredmetno i nesvrsishodno, jer štrajk 2017. godine nije nikad ni realizovan u toj ustanovi. Dom zdravlja Tuzla je u januaru 2019. godine povukao tužbu za štrajk. U toku je i tužba Doma zdravlja Banovići koji nas je također tužio zbog organizovanja štrajka u toj ustanovi 2018. godine", kazao je Suljić.

Podsjetimo, Općinski sud u Tuzli je prošle godine donio rješenje kojim se članovima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK zabranjuje stupanje u generalni štrajk na UKC-u, što ljekari smatraju kršenjem njihovih prava koja su zakonom zagarantovana. Tada je blizu 600 ljekara ovog sindikata u svim zdravstvenim ustanovama potpisalo otkaze ugovora o radu, a šest dana nakon toga potpisan je Kolektivni ugovor, zbog čega su otkazi povučeni.