Klimavo zdravstvo
13

Ljekari u HNK u ponedjeljak izlaze na ulice, podržavaju ih studenti i brojni građani

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Strukovni sindikata doktora medicine i stomatologije HNK u ponedjeljak organizira protestnu šetnju ulicama Mostara, a generalni štrajk zakazan je 19. marta. Vlada HNK jučer je na konferenciji za medije saopštila da odbija osnovni zahtjev ljekara, odvojene pregovore za svoj kolektivni ugovor.

Od kraja prošle godine poslodavac, odnosno Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona upoznata je sa zahtjevom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije koji primarno zahtjevaju zasebne pregovore oko novog kolektivnog ugovora, time i odvojen kolektivni ugovor od drugih uposlenika u zdravstvu.

Takva prava ljekari imaju u drugim kantonima, u kojima je redom ova izuzetno važna društvena grupa u boljoj poziciji nego što su ljekari u HNK. Ljekarima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu plaća nije povećana niti jednu marku već deset godina.

Sindikat ljekara u ponedjeljak organizira protestnu šetnju ulicama Mostara s početkom od osam sati. Šetnja kreće od Stadiona pod Bijelim brijegom i kreće se prema zgradi Vlade HNK.

"Ljekari su izrevoltirani, našem sindikatu se pridružuju i oni koji su ranije bili skeptični, članstvo nam je skoro stopostotno. Ljudi će ranom zorom doći iz svih zdravstvenih institucija u kantonu, pridružit će nam se čak i neke cijele porodice iz kojih dolaze ljekari" kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Ljekarima će se u šetnji pridružiti studenti Medicinskog fakulteta, a pozvali su i građane da im se pridruže. Kažu kako od njih imaju podršku cijelo ovo vrijeme.

Vlada HNK je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazala kako ne prihvata zahtjeve ljekara za odvojenim pregovorima, te da ljekari svojim zahtjevima žele ostvariti neke druge ciljeve. Kazali su da se pregovori s druga dva sindikata odvijaju planiranom dinamikom.

"To su samo zamjene teza. Nema nikakvih drugih ciljeva, nego poseban kolektivni ugovor i veće plaće kroz njega, ono što ljekari imaju u drugim kantonima", kazala je Bevanda

Osim glavnog zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK, posebnog kolektivnog ugovora za ljekare, u daljim pregovorima cilj je ostvariti i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Ljekari su 12. februara počeli generalni štrajk, da bi dan kasnije štrajk bio obustavljen nakon odluke Općinskog suda u Mostaru o zabrani štrajka, jer je procedura provedena mimo zakona. Novi planirani generalni štrajk 19. marta ne bi trebao imati takvih prepreka.