Tačno u 8 sati
47

Ljekari u HNK novu radnu sedmicu počinju generalnim štrajkom

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK sutra ponovo kreće u generalni štajk. Primarno se traži otvaranje pregovora o zasebnom kolektivnom ugovoru koji Vlada HNK ne dopušta insistirajući na jedinstvenim pregovorima sa svim sindikatima u zdravstvu.

"Štrajk počinje u osam sati, svih 600 ljekara u svim zdravstvenim institucijama u kantonu obustavljaju rad i to traje koliko i radno vrijeme", najavila je za Klix.ba predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK Kristina Bevanda.

Uslov za prekid štrajka je početak pregovora o zasebnom kolektivnom ugovoru, načinu pregovaranja na kojem ovaj sindikat insistira sve vrijeme.

"Štrajk ćemo prekinuti kad dobijemo odluku Vlade HNK o otvaranju posebnih pregovora s nama, odnosno potpisan protokol o pregovaračkom postupku sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije", izjavila je Bevanda.

Podsjetila je i na režim rada u narednim danima.

"U vrijeme štrajka obrađuju se hitni slučajevi, kao i svi pacijenti kojima prijeti trajni invaliditet, onkološki pacijenti i trudnice. Vakcinisanje se ne obustavlja, centri urgentne medicine rade i dalje. Ono što se stavlja na čekanje je ono što može da čeka, to su kontrolni pregledi, papirologija... Svaki ljekar ima pravo i odgovornost da procijeni u koju grupu pacijent spada", kazala je.

Vlada HNK sve ovo vrijeme ne popušta, stoji kod stava da postoji samo jedan granski ugovor i ne dopušta ljekarima izdvajanje. Stavove Vlade HNK u petak je na kontroverzan način ponovio resorni ministar Goran Opsenica, koji je kazao i kako je najavljeni štrajk nezakonit jer se još uvijek čeka drugostepena odluka Općinskog suda.

"Vidjeli smo da ministar i Vlada stoje pri svojim starim stavovima, da kažu kako nije zakonito ono što je ljekarima dopušteno u svim drugim kantonima. Mi na to ne pristajemo i naći ćemo načina da se izborimo za svoje stavove, a ako treba i da zaobiđemo ministra", kazala je Bevanda.

Podsjećamo, osim posebnog kolektivnog ugovora, traži se i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.