BiH
0

Livno: Zbog ekonomske krize građani sve više prodaju zlato

SRNA
Ekonomska i finansijska kriza koja je posljednjih godina drastično pogoršala socijalni status i životni standard mnogih porodica u livanjskoj opštini, natjerala je mnoge da po bagatelnoj cijeni prodaju drage uspomene - lični zlatni nakit koji otkupljuju oni koji "imaju nos" da se obogate na tuđoj nevolji.

U Livnu je nedavno otvoreno i prvo mjesto za otkup zlata od građana koji su zbog materijalne oskudice i egzistencijalne ugroženosti prinuđeni da se odriču dragih uspomena - zlatnih narukvica, ogrlica, lančića, prstenja, privjesaka i da ih prodaju u bescjenje zlatarima i profesionalnim otkupljivačima.

   Jednostavni naziv firme "Otkup zlata" na Gradskoj pijaci mjesto je na kojem mnogi prodajom ličnog zlatnog nakita po cijeni od 31 marku po gramu traže barem kratkoročni izlaz iz svakodnevnih životnih problema i finansijskih teškoća.

   Otkupna cijena zlatnog nakita od 31 marake po kilogramu, koliko građanima koji ga iz nužde moraju prodati plaća otkupljivač u Livnu, nominalno je manja za gotovo 50 maraka ili 61 odsto od tržišne cijene grama neobrađenog zlata.

   Na taj način otkupljivači zlatnog nakita koriste aktuelnu recesiju i težak materijalni položaj većine građana.