{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović zatražio nove američke projekte

S
25.9.2012. u 16:56
1
5
Lijanović zatražio nove američke projekte
1
Lijanović zatražio nove američke projekte
Jerko Ivanković LIjanović
Zbog teške situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH danas je delegacija federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predvođena ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, zatražila od savjetnice za poljoprivredu pri Ambasadi SAD u Italiji Kristine Slup pomoć od američke vlade u vidu pokretanja novih projekata.
U saopštenju federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navodi se da je Ivanković Lijanović upoznao Slupovu sa teškom situacijom u kojoj se nalaze bh. poljoprivrednici, te o evidentnom pogoršanju situacije zbog skorog ulaska Hrvatske u EU.

"Cijeli sistem proizvodnje i upotrebe hrane naših poljoprivrednika najvećim dijelom je ugrožen zbog nelojalne konkurencije iz Evropske unije i susjednih zemalja. Naši veliki prirodni potencijali ne smiju ostati neiskorišteni", rekao je ministar Lijanović.

On je takođe naveo da Međunarodni monetarni fond /MMF/ postavlja smanjenje izdvajanja za poljoprivredu pred Vladu FBiH kao uslov za nastavak finansijskog aranžmana, te je zamolio službenicu Ambasade SAD da se sagledaju mogućnosti o razgovorima sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom kako bi imali više razumijevanja za potrebe većeg ulaganja u poljoprivredu.

Slupova je podržala napore koje preduzima Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i istakla da će američka vlada kroz svoje programe pomoći proizvođačima BiH da ispune međunarodne i EU standarde osiguranja kvalitete hrane, čime će se povećati njihova konkurentnost i sposobnost da se nose sa izazovima, a samim tim i izvozne mogućnosti.

Ona je naglasila da američko ministarstvo poljoprivrede može ponuditi izuzetne mogućnosti saradnje na području jačanja poljoprivredno-savjetodavnog sektora, što će biti glavna karika u budućem povlačenju EU sredstava i edukovanju poljoprivrednika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: