{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moon: Poboljšati saradnju između BiH i entiteta

S
28.9.2012. u 16:13
0
1
Moon: Poboljšati saradnju između BiH i entiteta
0
Moon: Poboljšati saradnju između BiH i entiteta
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Američki ambasador u BiH Patrik Moon pozvao je kreatore poljoprivredne politike u BiH da poboljšaju koordinaciju i saradnju između BiH i entiteta i uspostave potrebne kontrole koje će omogućiti izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku i zemlje EU.
Moon je istakao i potrebu ubrzavanja procesa zakonodavnog usklađivanja.

On kaže da je program "Cochran Fellowship" američkog Ministarstva poljoprivrede bio dragocjen mehanizam za učenje o najnovijim poljoprivrednim politikama i tehnikama, kao i za kovanje dugoročnog prijateljstva i veza između SAD i BiH.

SAD su proteklih nekoliko godina investirale više od 20 miliona dolara u program poljoprivredne pomoći BiH.

Iz BiH do danas je otputovalo više od 80 osoba u SAD na na intenzivnu kraću obuku o politici poljoprivredne trgovine, bezbjednosti hrane, liječenju bolesti životinja, poljoprivrednoj ekonomici i ostalim temama vezanim uz poljoprivredu, saopćeno je iz američke Ambasade.

Nedavno je četvoro učesnika iz BiH završilo program tokom kojeg su proučavali organizaciju i ulogu poljoprivrednih udruženja i zadruga poljoprivrednika.

Američki ambasador jučer je bio domaćin prijema, koji je održan u čast učesnika ovog programa, a na kojem je predstavio i novog atašea za poljoprivredu Christine Sloop, čija je kancelarija u Rimu.

"Cochran Fellowship" je počeo prije gotovo tri decenije da bi se pomoglo zemljama da poboljšaju poljoprivredne sisteme i prošire trgovinske veze sa SAD.

Program omogućava obuku u SAD za stručnjake višeg i srednjeg nivoa i administrativno osoblje iz javnog i privatnog sektora koji se bave poljoprivrednom trgovinom, razvojem agro-biznisa, menadžmentom, politikama i marketingom.

Zahvaljujući ovom programu obučeno je više od 14.300 polaznika iz cijelog svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: