BiH
51

Lijanović traži zabranu uvoza EU proizvoda u BiH

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u mandatu 2010.-2014. Jerko Ivanković Lijanović osudio je posljednja događanja i blokadu izvoza domaćeg mlijeka izvan granica BiH.

"Odbijanje izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju je potpuno neprihvatljivo za proizvođače u BiH, jer svakako teška situacija u kojoj se oni nalaze i zbog lošeg odnosa nove Vlade FBiH prema poljoprivrednicima, smanjenja i neisplate poticaja, te zbog prirodnih nepogoda, poplava od prošle i suša od ove godine, uz ovo prolongiranje EU, pridonijet će nesagledivim posljedicama za naše vrijedne proizvođače", kazao je Ivanković Lijanović, saopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.

Ivanković Lijanović je pozvao bh. vlasti da hitno poduzmu sve moguće mjere prema EU zbog ovakve odluke i da odmah zatraže protumjere u smjeru zabrane uvoza proizvoda iz drugih zemalja u BiH.

"Također, ono što je neminovno jeste da se što prije vrate poticaji poljoprivrednicima na one iznose koji su dostigli prošle godine i da se isplate istih osiguraju na vrijeme kako bi sačuvali i ovo malo proizvodnje i zadržali trend rasta proizvodnje koji je ostvaren u proteklih četiri do pet godina", smatra Jerko Ivanković Lijanović.