BiH
0

Lidija Mićić: Najveće štete na nacionalnim spomenicima u Maglaju

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
redstavnici entitetskih zavoda za zaštitu spomenika naredne sedmice obići će područja u Bosni i Hercegovini koja su bila poplavljena kako bi utvrdili stepen oštećenja nacionalnih spomenika i izvještaj o tome uputili UNESCO-u koji je i zatražio informacije, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lidija Mićić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. 

Ona je istakla kako je za obnovu nacionalnih spomenika planiran dio sredstava u okviru paketa pomoći koji je odobrila Evropska komisija. 

"Iz komponente koju je Evropska komisija namijenila poplavljenim područjima osim obnove privrednih, poljoprivrednih i ostalih dobara namijenjena su i sredstva za kulturu. I putem sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj određen je dio koji će ići kao namjena za kulturu, odnosno obnovu spomenika", naglasila je Mićić. 

Saglasnost za ove aktivnosti, navela je, dali su Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a. 

Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH već je samostalno napravio prve procjene šteta na nacionalnim spomenicima u tom bosanskohercegovačkom entitetu i stanje, kako ističe direktorica Mićić "nije toliko drastično kako se mislilo". 

"Najviše je stradala pravoslavna crkva u Maglaju u koju je prodrla voda visine jedan metar. Oštećenja je bilo i na Uzeir-begovom konaku također, u Maglaju, ali ne u onoj mjeri kako smo to očekivali, jer je voda u objektu iznosila oko deset centimetara. Voda je došla do praga Kuršumlija džamije u Maglaju, ali je sreća da u nju nije prodrla, jer se nalazi na brdu", naglasila je Mićić. 

Iako ne spada u kategoriju nacionalnih spomenika, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, navodi kako je najviše stradala džamija u Maglaju koja je napravljena zahvaljujući sredstvima Turske državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

"Radi se o impozantnoj građevini koja je pretrpila velika oštećenja jer je bila tri metra pod vodom", istakla je Mićić. 

Bit će nužna i sanacija šteta u franjevačkom samostanu Tolisa u općini Orašje koji je poplavljen, kao i male gradske Vijećnice u Odžaku.  

Osim ovih nacionalnih spomenika, i samostan u Kraljevoj Sutjesci je ponovno bio ugrožen, ali od klizišta koje je bilo pokrenuto. 

"Razgovarala sam sa gvardijanom franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i obavijestio me da situacija na sreću nije toliko strašna. Klizište između džamije i samostana se pokrenulo, ali stanje nije toliko drastično", navela je direktorica Mićić. 

Direktorica Zavoda za zaštitu nacionalnih spoemnika FBiH naglašava kako ta institucija trenutačno ne raspolaže sa podacima o oštećenjima nastalim na nekropolama i stečcima, ali da će se, gdje god bude evidentirano njihovo pomijeranje usljed poplava, vršiti njihovo popravljanje i čišćenje.