{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mnogi kulturni objekti i spomenici u Maglaju oštećeni ili uništeni nakon poplava

F
2.7.2014. u 13:29
0
3
Mnogi kulturni objekti i spomenici u Maglaju oštećeni ili uništeni nakon poplava
0
Mnogi kulturni objekti i spomenici u Maglaju oštećeni ili uništeni nakon poplava
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Grada Maglaja posljednje katastrofalne poplave koje su pogodile BiH, pored brojnih stambenih objekata, institucija i poslovnih prostora, uništile su ili oštetile i mnoge kulturne objekte i spomenike, od kojih su neki na Listi nacionalnih spomenika BiH i nemjerljiv su dio bh. kulturno-historijske baštine.
Jedan od takvih objekata pod zaštitom države je i Uzeirbegov konak, smješten uz rijeku Bosnu. Sagrađen je u starobosanskom stilu 19. stoljeća negdje oko 1875. godine. Za njega je vezana priča da je prizemlje urađeno od tesanih kvadera pripremljenih za gradnju mosta koji je Maglajlijama ponudio Jusuf-Paša. Konak je sagradio jedan od potomaka maglajskih kapetana Salihbeg Uzeirbegović.

Pomoćnik načelnika općine Maglaj Jasmin Devedžić istakao je da je plavni val rijeke Bosne u ovaj konak donio vodu visine više od dva metra, nanijevši veliku štetu enterijeru posebno kada je riječ o stolariji, podovima i ulaznim vratima koja su izuzetno velike vrijednosti.

"Nakon što se voda povukla angažovali smo veliki broj volontera da pomognu u čišćenju svog tog mulja i blata koji su ostali u objektu konaka. Mnogo dana i radnih sati smo proveli u toj akciji, a objekt je sada u velikoj mjeri očišćen i suši se, ali veliki dio unutrašnjosti je potrebno rekonstruisati", kazao je on.

U poplavama je također dosta oštećena i Pravoslavna crkva koja se nalazi jedan kilometar od rijeke Bosne, ali je voda i u ovaj objekat ušla u visini većoj od jednog metra. Na njegovom čišćenju su također angažirani volonteri, a u toj akciji je pomogao i lokalni jerej koji je pozvao stanovništvo da pomognu u čišćenju.

"Crkva je sada očišćena, a uz nju se nalazi i jedna kuća koju koristi jerej, i također je bila potopljena i ima velika oštećenja. Završena je ta prva sanacija, odnosno čišćenje i dezinfekcija, ali su štete na oba objekta velike", istaknuo je on.

Devedžić naglašava da je pored pomenutih, u poplavama uništeno ili oštećeno i niz drugih objekata koji nisu na Listi nacionalnih spomenika BiH, ali su od izuzetnog historijskog i kulturnog značaja za ovo područje.

Primjer za to je Dalibegov han koji ima veliku historijsku vrijednost. Izgrađen je u drugoj polovici 19. stoljeća i jedini je objekt arhitekture iz toga vremena na lijevoj obali Bosne.

Devedžić naglašava da je ovaj objekt prije poplava rekonstruiran sredstvima EU u iznosu od 300.000 eura. Bio je pripremljen za otvaranje, ali ga je poplava ponovo uništila.

"Ovaj han je spomenik koji je izvorno rekonstruisan. Zamišljeno je da tu bude restoran s apartmanima, uz suvenirnicu, međutim nismo uspjeli stići da ga zvanično otvorimo", istaknuo je on.

Također, jedan od spomenika u Maglaju koji je u potpunosti uništen je spomenik palim austrougarskim vojnicima iz 1878. godine. Austrougarske trupe okupirale su Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, a 3. augusta VII husarska regimenta upala je u zasjedu kod Maglaja izgubivši 46 vojnika. O tom događaju svjedoči i spomenik koji su Austrijanci podigli na obali rijeke Bosne.

"Taj smo spomenik samo obilježili žutim trakama pošto nemamo sredstva da ga rekonstruišemo. Prije poplava smo imali restauratora i obezbijeđena sredstva za njegovu rekonstrukciju, ali on je potpuno uništen jer se nalazi uz rijeku Bosnu", navodi Devedžić.

Veliku štetu od poplava pretrpili su i spomenici u okviru gradskog groblja, s obzirom da je i samo groblje totalno uništeno.

"Kolika je silina vode bila svjedoči podatak da smo nadgrobne ploče s natpisima nalazili po dva kilometra dalje na drugoj strani grada Maglaja", zaključuje Devedžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: