{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM

F
14.7.2014. u 10:52
6
0
Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM
6
Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šteta na institucijama kulture i nacionalnim spomenicima na području Federacije BiH u općinama Maglaj, Orašje i Odžak iznosi 2.120.800 KM, potvrđeno je Agenciji Fena u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.
Procjenu štete uradili su predstavnici Evropske komisije, te zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i Republike Srpske nakon obilaska poplavljenih područja u Federaciji BiH.

Navodi se da su u Federaciji BiH oštećena dva nacionalna spomenika, oba na području Maglaja - Uzeirbegovića konak i Crkva sv. Ilije Proroka.

Kada je riječ o drugim institucijama kulture na području Federacije BiH, oštećena je jedna biblioteka u Maglaju, tri kulturna centra u Maglaju, Orašju i Domaljevcu, 14 sakralnih objekata - devet u Orašju, tri u Odžaku, jedan u Maglaju i jedan u Domaljevcu, te jedna biblioteka u Orašju.

Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta formirao je i svoju komisiju koja je obišla nacionalne spomenike u četrdesetak općina na području Federacije BiH.

"Direktna šteta u iznosu od 170.000 KM ustanovljena je na šest objekata - Šarena džamija u Travniku, Crkva sv. Ilije Proroka u Maglaju, Uzeirbegovića konak u Maglaju, Rimski most u Olovu, zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu i Stari grad Srebrenik u Srebreniku", ističu za Fenu u ovom Ministarstvu.

Indirektna šteta uzrokovana klizištem zabilježena je na lokalitetu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i na Drvenoj džamiji u Solunu, Olovo, a procijenjena je na 100.000 KM.

Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 500.000 KM za poseban transfer Vlade FBiH predviđen za sanaciju nastale štete.

U planu je da se obnova nekoliko kulturnih i sportskih objekata koji su uništeni tokom poplava pomogne i putem redovnog javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta koji je nedavno zatvoren.

Kada je riječ o sportskim objektima oštećenim u poplavama, još uvijek je u toku procedura procjene štete, te će rezultati biti poznati naknadno.

Za sada je poznato da je sportska dvorana u Maglaju pretrpjela ogromnu štetu koja je procijenjena na oko 450.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: