{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM

F
14.7.2014. u 10:52
6
0
Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM
6
Iznos štete na institucijama kulture u FBiH viši od dva miliona KM
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šteta na institucijama kulture i nacionalnim spomenicima na području Federacije BiH u općinama Maglaj, Orašje i Odžak iznosi 2.120.800 KM, potvrđeno je Agenciji Fena u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.
Procjenu štete uradili su predstavnici Evropske komisije, te zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i Republike Srpske nakon obilaska poplavljenih područja u Federaciji BiH.

Navodi se da su u Federaciji BiH oštećena dva nacionalna spomenika, oba na području Maglaja - Uzeirbegovića konak i Crkva sv. Ilije Proroka.

Kada je riječ o drugim institucijama kulture na području Federacije BiH, oštećena je jedna biblioteka u Maglaju, tri kulturna centra u Maglaju, Orašju i Domaljevcu, 14 sakralnih objekata - devet u Orašju, tri u Odžaku, jedan u Maglaju i jedan u Domaljevcu, te jedna biblioteka u Orašju.

Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta formirao je i svoju komisiju koja je obišla nacionalne spomenike u četrdesetak općina na području Federacije BiH.

"Direktna šteta u iznosu od 170.000 KM ustanovljena je na šest objekata - Šarena džamija u Travniku, Crkva sv. Ilije Proroka u Maglaju, Uzeirbegovića konak u Maglaju, Rimski most u Olovu, zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu i Stari grad Srebrenik u Srebreniku", ističu za Fenu u ovom Ministarstvu.

Indirektna šteta uzrokovana klizištem zabilježena je na lokalitetu Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci i na Drvenoj džamiji u Solunu, Olovo, a procijenjena je na 100.000 KM.

Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojilo je 500.000 KM za poseban transfer Vlade FBiH predviđen za sanaciju nastale štete.

U planu je da se obnova nekoliko kulturnih i sportskih objekata koji su uništeni tokom poplava pomogne i putem redovnog javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta koji je nedavno zatvoren.

Kada je riječ o sportskim objektima oštećenim u poplavama, još uvijek je u toku procedura procjene štete, te će rezultati biti poznati naknadno.

Za sada je poznato da je sportska dvorana u Maglaju pretrpjela ogromnu štetu koja je procijenjena na oko 450.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: