{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"

F
16.4.2010. u 15:34
0
6
"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"
0
"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini ponovo je jasno potvrđena tokom nedavnih posjeta BiH visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ministara vanjskih poslava Španije i Italije te drugih visokih zvaničnika EU, rekao je danas u Briselu specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i dodao da samo građani i politički lideri BiH mogu stvoriti pravu političku klimu da ovu zemlju povedu naprijed.
On je govorio na sastanku Političkog i sigurnosnog odbora, ključnog tijela za vanjsku politiku EU, u kome se nalaze ambasadori 27 zemalja članica, saopćeno je iz Ureda specijalnog predstavnika EU.

Osvrćući se na dugoročnu opredijeljenost EU prema BiH i na njenu namjeru da dalje pojača svoje prisustvo u zemlji, specijalni predstavnik EU podržao je pripreme za ovaj osnaženi angažman EU koje su u toku.

“Promjene u institucijama EU koje se bave vanjskom politikom, kao dio Lisabonskog sporazuma, daju nam dobru priliku u tom smislu”, konstatirao je.

Ovaj osnaženi angažman, naglasio je specijalni predstavnik EU, odgovornost je Evropske unije, ali uloga EU je takođe i da ponovo izrazi da je odgovornost BiH, a posebno njenih lidera, da prevaziđu postojeći politički zastoj u kojem se zemlja nalazi.

U praksi, vlasti stvarno usvajaju i provode izuzetno mali broj reformi, koje su toliko potrebne. Samo promjenom ovakve političke situacije - BiH će moći da krene naprijed.

EU je spremna da joj pomogne u tom napretku. Specijalni predstavnik EU danas je naglasio da dok unutrašnje snage u BiH trenutno nisu konstruktivne, susjedne zemlje, s druge strane, predstavljaju istinske partnere.

Nedavne posjete predsjednika Borisa Tadića i Ive Josipovića BiH su pokazale da ima prilika i spremnosti da se dalje razvija dijalog i regionalna saradnja. To su, naglasio je specijalni predstavnik EU, ključni elementi Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: