{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"

F
16.4.2010. u 15:34
0
6
"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"
0
"Lideri u BiH moraju promijeniti političku situaciju"
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Posvećenost Evropske unije Bosni i Hercegovini ponovo je jasno potvrđena tokom nedavnih posjeta BiH visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ministara vanjskih poslava Španije i Italije te drugih visokih zvaničnika EU, rekao je danas u Briselu specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i dodao da samo građani i politički lideri BiH mogu stvoriti pravu političku klimu da ovu zemlju povedu naprijed.
On je govorio na sastanku Političkog i sigurnosnog odbora, ključnog tijela za vanjsku politiku EU, u kome se nalaze ambasadori 27 zemalja članica, saopćeno je iz Ureda specijalnog predstavnika EU.

Osvrćući se na dugoročnu opredijeljenost EU prema BiH i na njenu namjeru da dalje pojača svoje prisustvo u zemlji, specijalni predstavnik EU podržao je pripreme za ovaj osnaženi angažman EU koje su u toku.

“Promjene u institucijama EU koje se bave vanjskom politikom, kao dio Lisabonskog sporazuma, daju nam dobru priliku u tom smislu”, konstatirao je.

Ovaj osnaženi angažman, naglasio je specijalni predstavnik EU, odgovornost je Evropske unije, ali uloga EU je takođe i da ponovo izrazi da je odgovornost BiH, a posebno njenih lidera, da prevaziđu postojeći politički zastoj u kojem se zemlja nalazi.

U praksi, vlasti stvarno usvajaju i provode izuzetno mali broj reformi, koje su toliko potrebne. Samo promjenom ovakve političke situacije - BiH će moći da krene naprijed.

EU je spremna da joj pomogne u tom napretku. Specijalni predstavnik EU danas je naglasio da dok unutrašnje snage u BiH trenutno nisu konstruktivne, susjedne zemlje, s druge strane, predstavljaju istinske partnere.

Nedavne posjete predsjednika Borisa Tadića i Ive Josipovića BiH su pokazale da ima prilika i spremnosti da se dalje razvija dijalog i regionalna saradnja. To su, naglasio je specijalni predstavnik EU, ključni elementi Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: