Valentin Inzko
0

"Lideri moraju rješavati krizu prije oktobra"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Političke snage, koje vuku svaka na svoju stranu, u Bosni i Hercegovini najvećim dijelom ne primjenjuju principe na kojima je utemeljena Evropska unija i za koje tvrde da su i njihovi principi, izjavio je danas u Bruxellesu specijalni predstavnik EU i visoki predstavnik Valentin Inzko na sjednici Odbora za politička i sigurnosna pitanja Evropske unije.

Zemlju možemo izvući iz trenutne političke i ekonomske krize i vratiti je na put ka Evropi samo ukoliko podržimo vlastite principe i ako kao alternativu postojećem političkom zastoju ponudimo politiku zasnovanu na ovim načelima, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.

Napominjući da je posjeta visoke predstavnice Evropske unije Catherine Ashton Bosni i Hercegovini prije dvije sedmice "unijela novu energiju u redove onih snaga koje aktivno rade za evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine", visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je baronesa Ashton još jednom ponovila kako je budućnost Bosne i Hercegovine u okviru Evropske unije, da će BiH ostvariti taj cilj kao jedinstvena zemlja i da će Evropska unija pomoći, u praktičnom i političkom smislu, svaki korak koji treba napraviti na tom putu.

On je rekao da je politička situacija i dalje komplicirana, ali "vjerujem da će uz mudar i energičan angažman biti moguće ublažiti posljedice negativne predizborne retorike".

On je rekao da zemlja "ne može sebi dozvoliti da izgubi još jednu godinu, a mi iz međunarodne zajednice moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za daljnje odlaganje implementacije ključnih reformi".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozdravio odluku Vijeća Evropske unije za vanjske poslove od 25. januara da Evropska unija u Bosni i Hercegovini i dalje nastavi s izvršnim mandatom u vidu prisustva vojnih snaga EU, čime je, kako je rekao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, ispunjena praktična potreba za njihovim prisustvom, a građanima su pružena dodatna uvjeravanja i poslana je pozitivna poruka.

Odbor za politička i sigurnosna pitanja je stalno tijelo Evropske unije koje čine predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije. Odbor ima centralnu ulogu u definiranju vanjske i sigurnosne politike Evropske unije.