Frattini kod Inzka
0

"Birači treba da pozovu na odgovornost bh. lidere"

Sarajevo-x.com
Franco Frattini i Valentin Inzko
Franco Frattini i Valentin Inzko
Evropska unija je opredijeljena da "radi sa građanima Bosne i Hercegovine kako bi oni mogli uživati u istoj sigurnosti, prosperitetu i stabilnosti kao građani EU", izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko. Tom prilikom je dodao da "bi ovaj proces napredovao mnogo brže kada bi političari u BiH uložili određene napore."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Italije Francom Frattinijem, koji je u posjeti BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU zahvalio je ministru vanjskih poslova Frattiniju na snažnoj podršci koju je Italija pružila zemljama Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da usklade zakonske odredbe o imigraciji i unutrašnjoj sigurnosti sa odredbama Evropske unije kako bi vizni režim i druge restrikcije mogli biti ukinuti.

Ministar Frattini je rekao da je Italija, koja ima dugogodišnje ekonomske i kulturne veze sa Bosnom i Hercegovinom, odigrala aktivnu ulogu u implementaciji mira tokom proteklih godina te će nastaviti da pruža praktičnu i diplomatsku pomoć za poslijeratni ekonomski oporavak i evroatlantske integracije BiH.

Izvještavajući ministra vanjskih poslova Italije o trenutnoj političkoj situaciji, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da mnoge reforme koje su očekivali građani BiH nisu usvojene ili provedene zbog nedostatka opredijeljenosti lokalnih političkih lidera. On je naglasio da veliki broj ovih reformi, potrebnih kako bi se zaustavio rast nezaposlenosti i siromaštva u Bosni i Hercegovini, također predstavljaju dio programa integracije u EU. Ovo, kao i predstojeći izbori, trebali bi biti razlozi da ovi lideri pokažu mnogo konstruktivniji angažman.

Ponovno potvrđujući nedavne izjave Vijeća za provedbu mira, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i ministar Frattini su se složili da suverenitet BiH nije upitan, da se odredbe Daytona moraju poštovati i da sve strane moraju pokazati dobru volju kako bi postigle kompromis o reformama i o drugim neriješenim pitanjima, imajući u vidu veći napredak BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u.