Važan momenat
58

Lideri Trojke i SNSD-a stigli u Mostar na sastanak sa predstavnicima HDZ-a

N. V.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Lideri političkih stranaka koje imaju vlast na državnom nivou okupili su se u Mostaru kako bi razgovarali o zakonima koje trebaju usvojiti da bi BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora i u konačnici otvorila pregovore.
Za njih je ovo svakako "posljednji voz" da se pokušaju dogovoriti o Zakonu o sprečavanju pranja novca i Zakonu o sudovima, na kojem su u prethodnim danima radile radne grupe.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je gostujući u Klix Studiju rekao da je atmosfera u radnim grupama bolja nego što je bila ranije i da su ponuđena prihvatljiva rješenja. Izrazio je nadu i da će se dogovoriti o izbornom integritetu i CIK-u, a danas je također na sastanku u Mostaru.

Osim njega, stigli su i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić, Aljoša Čampara iz NiP-a, Predrag Kojović i Edin Forto iz Naše stranke te Milorad Dodik, Nenad Stevandić, Željka Cvijanović, Snježana Novaković Bursać i Staša Košarac, kao delegacija iz Republike Srpske. Iz redova SDP-a tu je i federalni ministar Nerin Dizdar.

Problem bi mogao biti Izborni zakon po mjeri HNS-a, kojim Dragan Čović uslovljava druge nužne zakone, kao i to što Milorad Dodik traži da Viši sud iz Zakona o sudovima bude smješten u Banjoj Luci, a što je prema riječima i međunarodne zajednice, neadekvatno i nepraktično rješenje.

Ukoliko se pak uspiju dogovoriti da usvoje preostala dva zakona i 3+1 uslova Evropske komisije za dobijanje zelenog svjetla, BiH može očekivati novi korak na EU putu.