Nakon odluke SNSD-a
96

Lideri SDS-a i PDP-a: Pokazalo se da smo bili upravu, žali Bože vremena i miliona KM

D. Be.
Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS)
Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS)
Lider SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović, povodom odluke SNSD-a da popuni stalna radnja tijela Parlamentarne skupštine BiH, u izjavama za Klix.ba kazali su da je cilj postignut te da je SNSD shvatio koliko su SDS i PDP bili ozbiljni i čvrsti u svojoj namjeri, ali da će se iskrenost ovog poteza tek vidjeti.
Odluka SNSD-a je uslijedila nakon jučerašnje sjednice Zajedničkog kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i nakon inicijative SDS-a i PDP-a da se izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH omogući deblokiranje rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović smatra da je opći interes mnogo širi od uskostranačkih koji, prema njegovom mišljenju, zagovara SNSD.

"Pokazalo se da smo mi bili upravu i potpuno je jasno šta je posrijedi. Mislim da smo upravu u tom smislu jer smatramo da ovu instituciju ne treba koristiti kao način pritiska za neke druge stvari i političke namjere u koje mi ne ulazimo", rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Kazao nam je da će sa partnerima procijeniti da li treba ići sa sjednicom koju su inicirali.

"Prvo ćemo se konsultovati sa onima koji su dali podršku ovoj inicijativi kako bi se u potpunosti osigurali od bilo kakve blokade u budućnosti. Ovo nije inicijativa sam za ovaj slučaj, već i za sve u budućnosti. Namjere su nam čiste, konkretne i poštene. Nećemo sami donositi odluke već kroz konsultacije sa širom grupacijom poslanika koji nisu omeđeni stranačkim koalicijama", kazao je Šarović dodavši kako praktično ima 27 ruku za podršku toj inicijativi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za Klix.ba je kazao da su u SNSD-u izgleda konačno shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro i da razloge za stranačke frustracije i koalicione neuspjehe isključivo traže kod sebe i svojih političkih partnera.

"Žali Bože propuštenih godinu dana i bačenih miliona maraka. Postigli smo cilj, pobijedili nerad i javašluk i ovom odlukom zapravo je pobijedila opcija koja hoće da stvara uslove za normalan i odgovoran rad. I neka ne objašnjavaju nama već neka objasne narodu i opravdaju izgubljenu godinu i potrošene milione", kazao je Borenović.

On ističe kako je važno da da se objasni da li su predložili komisije u Domu naroda Parlamenta BiH ili tamo nastavljaju sa blokadama.

"Ubrzo ćemo konkretno vidjeti iskrenost njihove namjere", poručio je Borenović.