Saznaje Klix.ba
21

SNSD nakon godinu dana blokade dostavio imena kandidata za parlamentarne komisije

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon skoro godinu dana blokade, odlučio je danas napokon popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a bez kojih nije moguć rad državnog organa zakonodavne vlasti.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac dostavio je danas rukovodstvu Zastupničkog doma PSBiH imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu obnašati dužnost članova u šest parlamentarnih komisija.

Za članstvo u Ustavnopravnoj komisiji dostavljena su imena Nebojše Radmanovića i Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjske poslove ime Obrena Petrovića, u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine ime Vojina Mitrovića, u Komisiji za finansije i budžet imena Dragan Bogdanića i Vojina Mitrovića, u Komisiji za saobraćaj i komunikacije ime Staše Košarca, a u Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ime Snježane Novaković-Bursać, saznaje Klix.ba.

Ova odluka uslijedila je nakon jučerašnje sjednice Zajedničkog kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i nakon inicijative SDS-a i PDP-a da se izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH omogući deblokiranje rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Također, osim SNSD-a, predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić također je predložio članove u stalne komisije i to:

  • Komisija za vanjsku trgovinu i carine (Nenad Stevandić)
  • Komisija za saobraćaj i komunikacije (Nenad Nešić)
  • Komisija za vanjske poslove (Nenad Nešić)
  • Komisija za finansije i budžet (Jakov Galić)

Konstituisanjem parlamentarnih komisija ipak neće biti u potpunosti osujećene mogućnosti za blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH. Naime, SNSD i dalje ima mogućnost da prostim bojkotovanjem rada parlamentarnih komisija nastavi onemogućavati normalan rad državne zakonodavne vlasti.

Još uvijek nije poznato da li je SNSD pristao i na formiranje parlamentarnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da nijedan zakon u nadležnosti državnih institucija ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

U decembru 2018. godine, prilikom konstituisanja novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabran je novi sastav Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u koju je SNSD delegirao Stašu Košarca. Ova komisija nikada nije konstituisana jer SNSD, HDZ BiH i SDA tada nisu imali dovoljno ruku da izaberu predsjedavajućeg komisije i njegova dva zamjenika.