Tripoli
0

Libijski vođa primio vjerske poglavare s Balkana

FENA
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv)
Mustafa Cerić (Foto: Arhiv)
Danas je u Tripoliju libijski vođa Muammer el-Gaddafi primio muslimanske vjerske poglavare s Balkana.

U delegaciji su bili: reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić, glavni muftija IZ Kosova Naim Trnava, zamjenik glavnog mufije IZ u Srbiji Rešad Plojević, reis IZ Crne Gore Rifat Fejzić, izaslanik IZ Albanije Genti Kruja, izaslanik reisu-l-uleme Makedonije Afrim Tahiri, zamjenik muftije IZ Hrvatske dr. Aziz Hasanović i zamjenik muftije IZ Slovenije Ibrahim Malanović.

Libijski vođa zaželio je dobrodošlicu svojim gostima poručivši im da Libiju smatraju svojom domovinom i da će on lično i libijski narod uvijek biti od pomoći muslimanima Balkana, javila je agencija Mina.

Libijskom vođi se uime delegacije prvi obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić, koji mu je izrazio saućešće povodom avionske nesreće u Tripoliju 12. maja, u kojoj su poginule 103 osobe.

Cerić je izrazio zahvalnost Gaddafiju na njegovom angažmanu na širenju dobre volje u svijetu, kao i na brizi prema bosanskoj djeci koja su boravila u Libiji tokom agresije na BiH.

Reisu-l-ulema IZBiH izvijestio je libijskog vođu o različitim programima i projektima Islamske zajednice na obnovi džamija, vakufa, te ukazao na 'važnost podrške i jačanja muslimanskog jedinstva kako se više nikada i nikome ne bi ponovio genocid kao što se dogodio nad muslimanima Bosne i Hercegovine i Balkana na kraju 20. stoljeća'.

Libijski vođa je muslimanske vjerske poglavare pozvao da sarađuju na postizanju konstruktivnog jedinstva radi zaštite, očuvanja i razvijanja vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta muslimana Balkana.

Izrazio je spremnost da podrži ideju formiranja Vijeća za međumuslimansku koordinaciju na Balkanu, te ponovio svoj apel da muslimani imaju pravo na vjeru, kulturu, tradiciju.