Boris Tadić
0

"Srbija cijeni činjenicu da Libija nije priznala Kosovo"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija veoma cijeni činjenicu da Libija nije priznala nezavisnost Kosova i da je pismenim podneskom učestvovala u raspravi koja se vodi pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti ove južne srbijanske pokrajine.

Tadić je nakon susreta sa libijskim predsjednikom Moamerom El Gadafijem u Sirtu rekao da Srbija, poslije mišljenja Suda u Hagu želi da nastavi borbu za očuvanje integriteta na dobronamjeran način, kako bi se došlo do pregovora o budućem statusu Kosova i pronalaženja kompromisnog rješenja.

"Čekamo odluku Međunarodnog suda pravde, a onda ćemo imati konsultacije šta ćemo raditi u budućnosti", istakao je Tadić.

On je rekao da su prilikom susreta sa Gadafijem još jednom potvrđeni prijateljski odnosi Srbije i Libije, koji se oslanjaju na nekadašnje dobre veze bivše SFRJugoslavije sa tom zemljom i zajedničko učešće u Pokretu nesvrstanih, a sa druge strane, Srbija u novim okolnostima, krećući se ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i dalje njeguje dobre i prijateljske veze sa tradicionalnim prijateljima.

"Pet godina posle mog prvog susreta sa Gadafijem, obim trgovinske razmene dve zemlje porastao je skoro deset puta, što je značajan uspeh", kaže Tadić, ocjenivši da saradnja dvije zemlje može da se unaprijedi u oblastima poljoprivrede, farmacije, odbrambene industrije i vojnog zdravstva.

Tadić je rekao da je sa Gadafijem razgovarao o mogućnosti da dvije zemlje zajedno učestvuju na tenderu za proizvodnju i prodaju teretnih i putničkih lokomotiva i vagona, te dugu SFR Jugoslavije prema Libiji i sukcesiji.

Osim Tadića, u delegaciji Srbije u posjeti Libiju bili su i ministar trgovine Slobodan Milosavljević i pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš.