Muammar Gaddafi
0

"Islam treba da postane evropska religija"

FENA
Muammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Muammar Gaddafi (Foto: Reuters)
Libijski vođa Muammar Gaddafi založio se pred oko 500 mladih žena okupljenih u Rimu, gdje se on nalazi u zvaničnoj posjeti, da islam postane "religija cijele Evrope", javili su u ponedjeljak talijanski mediji.

Nakon konferencije koju je održao libijski vođa, mlade žene, od kojih je svaka dobila po 80 eura, dobile su i po jedan primjerak Kur'ana.

Gaddafi im je objasnio kako bi "islam trebalo da postane religija cijele Evrope i da je Muhamed bio posljednji poslanik", kazala je jedna od učesnica koju je citirala La Stampa.

"Za nas je to bilo vrlo neugodno. Gaddafi nije znao da smo bile plaćene, u suprotnom ne bi pristao da se susretne s nama", izjavila je za Reppublicu jedna 25-godišnja učesnica skupa koja je željela da ostane anonimna.

Agencija koja je okupila gošće zatražila je da se obuku na umjeren način i saopćila da one koje će dati izjavu za štampu nisu plaćene.

Libijski vođa je u nedjelju doputovao u Rim radi obilježavanja 2. godišnjice potpisivanja ugovora o talijansko-libijskom prijateljstvu kojim je završen spor iz kolonijalnog razdoblja.

Pojedinosti njegove posjete, četvrte u nešto više od godinu dana, nisu poznate.

Zasad su samo dva događaja na njegovu programu u ponedjeljak, u društvu s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem: proslava godišnjice ugovora o prijateljstvu potpisanog 30. augusta 2008. u Benghaziju, u Libiji, te otvorenje izložbe fotografija u Rimu.