Poruka Evropskoj uniji
121

LGBT zajednica iz Sarajeva stala uz Palestince: Kalkulisalo se i kada je genocid bio u BiH

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Posljednjih nekoliko sedmica se cijeli svijet diže kako bi podržao Palestince koji trpe nasilje u Gazi, a podrška mnogih je došla i iz Bosne i Hercegovine. Danas se tome pridružila i jedna od organizatorica LGBT povorke u Sarajevu Lejla Huremović koja ističe nužnost uzajamne podrške ugroženih.
Zajedno sa još nekoliko aktivistica, Huremović je danas protestovala ispred zgrade Predsjedništva BiH prilikom dolaska predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen s porukom da EU ne smije šutati na ono što se dešava u Gazi i finansirati genocid.

"Ideja je bila da skrenemo pažnju predsjednici Evropske komisije da ne smije ignorisati čiinjenicu da s u Palestini dešava genocid i da je EU isto toliko dogovorna za trenutno stanje. EU mora prestati da finansira naoružanje i militarizaciju", kazala je ona.

Na mirnom protestu su sa sobom imale i transparente na kojima na engleskom piše da su EU i Von der Leyen saučesnici genocida u Gazi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Javno je dala podršku izraelu, bez jasnih koraka ka zaustavljanju stradanja ljudi i jasne osude strahota koje upravo izraelska vojska čini nad palestinskim narodom. Ona sa svoje pozicije pruža podršku izraelskim napadima na Gazu. U njihovim naporima se ne vide zahtjevi za mir, ne radi se ništa konkretno na obustavi nasilja. Kao da životi Palestinaca nisu vrijedni. Teško mi je pričati o nečemu što cijeli svijet ignoriše, naročito politički moćnici dok se genocid negdje događa. Imamo historiju koja je pokazala da se već dogodilo slično u BiH i svi su kalkulisali konkretnim koracima, a sada se ponovo ponavlja dok mi to u real time gledamo. Kao neko ko je preživio strahote rata u BiH, ne smijemo biti nijemi posmatrači", rekla je Huremović.", rekla je Huremović.

Podrška LGBT aktivista ugroženim Palestincima nije čudna ni neuobičajena stvar, s obzirom na to da je LGBT aktiviste u BiH moguće vidjeti na mnogim protestima za obespravljene. Huremović objašnjava da je aktivizam takav, da se vrijednosti prepliću te da je logično da se oni koji su protiv nasilja prema jednoj grupi bore na strani svih ugnjetavanih.

"Ja sam aktivistkinja i zaista mi je važno da budem prisutna u otporu prema bilo kojem stanju u društvu koje ugnjetava nekog drugog. Prethodnih godina sam i ja i svi aktivisti oko mene bila na različitim protestima, za prava radnica, rudara, za mir u Ukrajini, protiv nasilja i femicida, ono što me definiše je antimilitarizam i nenasilje. Uvijek sam protiv rata. Ako su danas ugrožene LGBT osobe, ne znači da sutra neće biti neka druga grupa, zato je važno stati na stranu ugnjetavanih. ", poručila je ona.