|

Leševi u plastificiranim vrećama

Leševi u plastificiranim vrećama
0
S
Sarajevo-x.com
13.1.2011. u 13:57
0
komentara
0

dijeljenja
Leševi u plastificiranim vrećama Foto: Arhiv
Na suđenju za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH tvrdi da je 50 dana bio zatočen u Osnovnoj školi “Slavko Rodić”, odakle ga je, prema njegovom iskazu, pustio optuženi Ratko Dronjak, javlja BIRN - Justice Report.
Emir Lasić, nekadašnji pripadnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), kazao je da ga je s još dvojicom pripadnika JNA bošnjačke nacionalnosti vojna policija Vojske Republike Srpske (VRS) početkom juna 1992. godine iz kasarne “Mali logor” u Banjoj Luci dovezla u školu u Drvaru.

“Nakon nekoliko dana mog boravka u toj školi, pozvao me je Dronjak i kazao mi: ‘Ako mi brzo ispričaš koga si naoružavao, odmah ćeš izaći odavde’. Odgovorio sam mu da nisam nikoga naoružavao, nakon čega me je udario šakom u predjelu nosa i izazvao mi krvarenje”, prisjetio se svjedok.

Lasić tvrdi da je u toj školi bio od 3. juna do 24. jula 1992., kada ga je, kako je ispričao, pustio optuženi Dronjak i dao mu dokumet koji je “predstavljao dozvolu za kretanje”.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka, nekadašnjeg komandanta, odnosno upravnika zatvora u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru, za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u periodu između 1992. i 1995. godine.

Lasić je kazao da je u zatvor formiran u školi u Drvaru, nekoliko dana poslije njegovog dolaska, dovedeno “sedam do osam zarobljenih muslimana” iz Kulen-Vakufa.

“Jednu ili dvije noći čuli su se jauci i krici koji su dolazili iz jedne od svlačionica. Nakon toga sam jednog jutra vidio da pripadnici vojne policije iz škole iznose leševe u plastificiranim kesama i utovoraju ih u vojni kombi, te odvoze u nepoznatom pravcu. Zaključio sam da su ubijeni oni zarobljeni Bošnjaci iz Kulen-Vakufa”, kazao je Lasić.

Ovaj svjedok je kazao da je odvođen i na kopanje na lokalitetu Kamenice.

“Na to kopanje odvodili su nas vojni policijaci, kojima je nadređeni bio Dronjak. Znam da je jedan vojni policajac imao nadimak Šaula. U neposrednoj blizini rupa koje smo kopali bili su složeni betonski stubovi i shvatio sam da će to biti ograda i da se nešto sprema”, rekao je Lasić.

Dragan Rodić zvani “Šaula”, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje osuđen na osam godina zatvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. januar 2011. godine, kada Tužilaštvo planira saslušati dva svjedoka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.