BiH
71

Lejla Turčilo: Upad i pritisak na Klix.ba je ugrožavanje slobode

Piše: E. F.
Prof. dr. Lejla Turčilo
Prof. dr. Lejla Turčilo
Lejla Turčilo, prof.dr. na Odsjeku za žurnalistiku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, nakon današnjeg ataka na Klix.ba, dala je našem portalu punu podršku. Prema njenim riječima, na ovaj način se ugrožava temeljni zadatak novinara, a to je izvještavanje u javnom interesu.

"Temeljni je zadatak novinara jeste izvještavanje u javnom interesu, a temeljno pravo zaštita izvora. Stoga je ova nova vrsta pritiska i upada na portal Klix.ba u suprotnosti sa demokratskim principima. To je direktno ugrožavanje prava javnosti da zna i direktno ugrožavanje ne samo slobode govora nego i slobode uopće", kazala je Turčilo.

Istakla je kako ova vrsta brutalnog napada i dramatičnog ugrožavanja prava novinara na rad je krajnje neprihvatljiva i svrstava nas u red nedemokratskih zemalja. I kao takva je apsolutno neprihvatljiva.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović.

Kako je od ranije poznato, Klix.ba je objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.