BiH
106

Asim Mujkić: Napad na Klix.ba svjedoči o slabosti i nesigurnosti političkih elita

Piše: E. F.
Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političikh nauka u Sarajevu, je nakon današnjeg upada službenika Ministarstva Republike Srpske sa sudskim nalogom za pretres u prostorije portala Klix.ba, kazao kako je ovakav pristup prema ovome mediju zapravo znak slabosti vladajućih političara. Osuđuje svaki napad na medije, a ovaj danas, kako kaže, baš tako može nazvati.

"Kako se čini, represivne reakcije policije prema medijima i građanima postaju sve učestalije. Činjenica da biraju ovaj pravac i ovaj način tretiranja građana zapravo samo znači da gube i legitimnost pa to nadoknađuju kroz represiju, kazao je Mujkić za Klix.ba.

On smatra da bi se pod istragom zapravo trebali naći određeni moćnici, jer je krajnje vrijeme za to.

"Umjesto da se elite koje su kršile Zakon nađu pod istragom, ovdje su faktički pod istragom oni koji su objavili ono što je u istinskom interesu javnost. Javnost treba znati da li navodno legalni i legitimni politički vrhovi rade na zakonit način ili se služe kriminalnim aktivnostima da bi se dokopali vlasti", kazao je Mujkić.

Ovo je, prema njegovim riječima, prebacivanje lopte sa odgovornih na neodgovorne i najstrašnija je činjenica da to zapravo postaje trend.

"Na sve strane je neka represija jer vlastodršci ne znaju na drugačiji način komunicirati sa građanima. To svjedoči o njihovoj slabosti i nesigurnosti u sebe i njihove političke elite", zaključuje Mujkić.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović.

Kako je od ranije poznato, Klix.ba je objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.