BiH
5

SATIRA / Legalizovati mito i korupciju po hitnom postupku

Piše: Regina Pilav
Dom naroda FBiH/Foto: Klix.ba
Dom naroda FBiH/Foto: Klix.ba
Nakon što su u petak pripadnici SIPA-e uhapsili predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, zajedno sa još 19 osoba, pod optužbom da je primao mito, bošnjački, hrvatski i srpski klubovi delegata u Domu naroda FBIH izrazili su spremnost da po hitnom postupku u proceduru stave prijedlog zakona kojim bi se legaliziralo uzimanje i davanje mita, a time bi i država bila stavljena u povoljniji položaj.

U zajedničkoj izjavi za medije istakli su kako u posljednjih 20 godina jedina stvar koja nije patila zbog narušenih odnosa između konstitutivnih naroda jeste uzimanje i davanje mita.

"Vjekovima smo u ovoj zemlji živjeli i radili zajedno. Nakon ovoliko godina patnje i natezanja, svakim danom je sve jasnije da su jedino mito i korupcija slijepi na rasu, vjeru i naciju. Vrijeme je da prestanemo zatvarati oči pred rješenjem koje bi moglo izvući ovu zemlju iz krize", stoji u izjavi koju su potpisali članovi bošnjačkog i hrvatskog kluba Doma naroda Federacije BiH.

U izjavi dalje stoji kako je rano jutros sa radom počela i radna grupa Doma naroda koja će napraviti prijedlog cjenovnika. Očekuju da će tarifiranje biti izazov, pošto se mito ne daje samo u novcu, nego i u automobilima, nekretninama, građevinskim dozvolama, suhom mesu i domaćoj rakiji, pa će iz tog razloga biti potrebno vještačenje kako bi tačno utvrdili vrijednost onoga što se daje kao mito, kako bi država dobila svojih 17 posto poreza.

Pored tog novog priliva sredstava u državnu kasu, potreba za sudskim vještacima će otvoriti nova radna mjesta.

Očekujemo da će nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika Živko Budimir biti ponovo na svom radnom mjestu, zaključuje se u zajedničkoj izjavi bošnjačkog, hrvatskog i srpskog kluba delegata u Domu naroda FBIH.

Sadržaj ovog teksta je parodija/satira i sve navedene informacije su izmišljene.