Iako je uklanjanje obavezno
0

Ledenice velika opasnost i za Tuzlake

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Općina Tuzla je sredinom prošle sedmice izdala naredbu o obaveznom uklanjanju snijega i ledenica sa krovova zgrada. Međutim, rijetki su ispoštovali naredbu, a kako je došlo do blažeg zatopljenja tako su i ledenice postale velika i konstantna prijetnja sigurnosti građana.

Najozbiljnija situacija je u naselju Stupine, gdje ima ledenica dugih i od nekoliko metara. U blizini marketa Bingo građani pretrčavaju pored zgrade, a jedan od njih nam je rekao kako "prolaznici bježe od ledenica k'o od snajpera".

Naredbu su ozbiljno shvatili vatrogasci koji su na nekoliko lokacija uklonili prijetnje po sigurnost građana. Na nekim lokacijama su istaknuta pisana upozorenja, a na drugim su postavljene i žute trake.

Građani se pitaju šta je sa upraviteljima zgrada, koji bi u ovim delikatnim situacijama morali ažurnije reagovati. Slično kao sa čišćenjem snijega i u slučaju obaveznog uklanjanja ledenica loptica odgovornosti se prebacuje s jedne na drugu stranu. Sreća u nesreći je što do sada nije bilo povrijeđenih, a "viseće prijetnje" su prisutne u svim naseljima i ulicama.