BiH
0

LDS traži odgađanje oktobarskih izbora

FENA
Liberalno-demokratska stranka BiH (LDSBiH) zatražila je odgađanje općih izbora zbog činjenice da presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu u predmetu "Finci i Sejdić protiv BiH" neće biti implementirana prije oktobarskih izbora.

Ova stranka podsjeća kako su predstavnici bh. vlasti ovih dana saopćili da BiH neće stići implementirari ovu presudu, te će se oktobarski opći izbori ponovo održati, kako ističe LDS, uz kršenje Konvencije o ljudskim pravima koju je BiH prihvatila.

LDS također skreće pažnju na izjavu predsjedavajuće Odbora ministara Vijeća Evrope i ministrice vanjskih poslova Švicarske Micheline Calmy Rey, tokom nedavne posjete BiH, da je ova presuda stavila na vidjelo diskriminirajuće odredbe Ustava BiH i da se Vijeće Evrope sada nalazi u teškoj poziciji jer su ove odredbe u kontradiktornosti s Konvencijom o ljudskim pravima.

Ova stranka u saopćenju za javnost oštro osuđuje bh. vlasti što već godinama krše ovu konvenciju i građanima oduzimaju najelementarnija ljudska prava, te što korekciju Ustava i zakona nisu izvršile davno prije nego je i donesena spomenuta presuda.