Micheline Calmy Rey
0

"Vijeće Evrope je jako zabrinuto zbog BiH"

FENA
Micheline Calmy-Rey
Micheline Calmy-Rey
Članovi Kolegija oba doma PSBiH sastali su se danas s predsjedavajućom Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministricom vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Micheline Calmy Rey s kojom su razgovarali, prvenstveno o implementaciji presude Suda za ljudska prava u slučaju "Finci i Sejdić".

Calmy Rey je, u izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, istakla da BiH u mnogim stvarima zabrinjava Komitet ministara Vijeća Evropa.

"Presuda Suda za ljudska prava je stavila na vidjelo diskriminirajuće odredbe Ustava BiH i Vijeće Evrope se sada nalazi u teškoj poziciji jer su ove odredbe u kontradiktornosti s Konvencijom o ljudskim pravima", kazala je Calmy Rey.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da BiH bude isključena iz Vijeća Evrope, Calmy Rey je istakla da je ova institucija strpljiva te da ta mogućnost teoretski postoji, ali da još nije spominjana.

U razgovoru sa članovima Kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma PSBiH Dušankom Majkić i Berizom Belkićem, Calmy Rey je informirana o koracima koji se poduzimaju da bi presuda bila implementirana. Također, ukazano je na predstojeće izbore koji otežavaju ovaj proces, ali su članovi Kolegija istakli da će Radna grupa zadužena za ovo pitanje, nastaviti s aktivnostima i u narednom periodu.

"BiH do 22. juna treba Vijeću Evrope dostaviti Akcioni plan i na taj način informirati Vijeće o narednim koracima BiH. U razgovoru s Calmy Rey istakli smo da će BiH nastaviti da radi na tom putu, a da će se, nakon izbora, razgovarati s relevantnim političkim faktorima, nosiocima vlasti poslije izbora", pojasnila je Majkić.