BiH
3

LDS: Obustava pregovora "sedmorke" je veleizdaja države

FENA
Odluka sedam vodećih bh. političkih stranaka da praktično obustave pregovore o implementaciji presude "Sejdić-Finci" i time blokiraju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, predstavlja veleizdaju države - izjavio je danas predsjednik Liberalno demokratske stranke (LDS) BiH Amir Husarić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Naglasio je da je nedopustivo da se stranke koje predstavljaju većinu u Bosni i Hercegovini tako ponašaju, s obzirom na to da postoji apsolutno jedinstvo o pitanju euroatlantskih integracija.

"LDSBiH će na sjednici Predsjedništva stranke donijeti zaključke kojim će obavijestiti ALDE grupu - predstavnike liberalnih stranaka u evropskim institucijama da u BiH ima i drugih političkih opcija, osim "sedmorke", te da u BiH postoji opća podrška pristupanju Evropskoj uniji, a na tom fonu su LDS, Naša stranka i još neke partije", naveo je Husarić.

Dodao je da LDSBiH podržava sporazum koji su jučer u Bruxellesu postigli, kako je rekao, političari koji su odgovorni prema svojim narodima - Ivica Dačić i Hašim Tači, čime su svojim državama omogućili brže pristupanje Evropskoj uniji.

Husarić je istakao da je Milorad Dodik, nakon posjete Beogradu i svjedočenja u Haškom tribunalu, vrlo vjerovatno inicirao svoj odlazak s političke scene.

Potpredsjednica LDS-a BiH i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Daliborka Milović rekla je da zamjera OHR-u i Ambasadi SAD-a u BiH što konstantno pozivaju na razgovore predstavnike "sedmorke" koji, po njenom mišljenju, nemaju ni želje ni volje da riješe pitanje implementacije presude "Sejdić-Finci".

Ona je potcrtala da bi međunarodna zajednica, ukoliko iskreno želi dobro Bosni i Hercegovini i njenim građanima, u buduće pregovore trebala uključiti i predstavnike parlamentarnih stranaka koje su u opoziciji, jer jedino oni mogu iznaći rješenje za trenutnu situaciju.