Evropski put ili treći entitet
46

Potpuno različita mišljenja SDA i SDP-a nakon sastanka u Briselu

Fena/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Lideri šest najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini prihvatili su na današnjem sastanku u Briselu asimetrična rješenja za Bosnu i Hercegovinu, kazali su Agenciji FENA u Stranci demokratske akcije (SDA).

S dogovorenim se slažu lideri šest stranka - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS).

U SDA pojašnjavaju da će sada Republika Srpska biti jedna izborna jedinica, a Federacija BiH će imati njih deset. Svaki kanton daje isti broj elektora, po tri, što znači da isti broj elektora daje Sarajevski kanton koji ima 800.000 stanovnika i naprimjer Posavski kanton koji ima 40.000 stanovnika.

"Ovakvim dogovorom napravljena je diskriminacija, na štetu Bošnjaka. Jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedi pet glasova u kantonima s bošnjačkom većinom", pojašnjavaju u SDA i iznose stav da je to uvođenje apartheida.

Napominju i da ostale niko ne spominje, iako su oni predmet presude Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci", koja je bila tema današnjeg sastnaka lidera sedam političkih partija s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom.

"Stranka demokratske akcije (SDA) se ne slaže ni s čim osim da treba da stane vrijeme kako bi oni ostali u hibernaciji, tamo gdje već jesu", kazao je za Agenciju Fena predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon što je SDA odbila briselski sporazum o implementaciji presude "Sejdić-Finci".

"Sudeći po njihovim komentarima čini se da smo mi nismo bili na istom sastanku. Sve ono što su naveli jednostavno, na nivou činjenica, nije tačno", istakao je Lagumdžija.

Podsjetio je da model koji je izložen u Briselu nije do kraja dovršen, ali da ni na nivou osnovnih kontura, zaključci SDA nisu tačni.

"Mi smo uprkos tome pozvali sve, uključujući i SDA, da nam se pridruže na evropskom putu", istakao je Lagumdžija.