BiH
55

Lazović: Politika koja se vodi s prostora RS-a je pogubna i za taj entitet i za srpski narod

FENA
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Dugogodišnji bosanskohercegovački političar Miro Lazović smatra da Dejtonski sporazum nudi dovoljno prostora onima koji žele realizirati ratne ciljeve političkim sredstvima, ali i da daje dovoljno nade onima koji bi željeli integrirati bh. društvo i državu.

Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' kazao je da se u proteklih 20 godina BiH nalazi u vrtlogu sukoba, nesporazuma, nerazumijevanja i političke borbe.

"Politika koja se vodi u proteklih 20 godina s prostora Republike Srpske vodi se kao politička utakmica u kojoj nema dobiti za RS ako BiH ne izgubi. To je pogubna politika i za taj entitet i za srpski narod, jer samo jaka BiH, ravnopravnih naroda i građana, pravno uređena, politički i ekonomski stabilna može biti prihvatljiva za sve građane", naglasio je.

Krivcem za takvu situaciju smatra političke elite koje djeluju od 1996. godine do danas.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić također dijeli mišljenje da taj dokument omogućava i disoluciju zemlje, ali i integraciju.

"Ono što je do sada pozitivno urađeno je uz pritiske međunarodne zajednice u BiH", istakao je Komšić.

Redovna sesija Kruga 99 održana je o temi "Da li je separatizam destruisao Dejtonski sporazum?", a najavljeno je da će do kraja godine često raspravljati o toj temi.

Najavljeni su brojni gosti iz BiH i van njenih granica.