BiH
4

Zaključak konferencije o Dejtonskom sporazumu: Potrebno je još više rada

FENA
U narednom periodu neophodno je da političari u BiH i svi oni koji donose odluke ulože više napora i energiju usmjere na ciljeve oko kojih postoji ili se može postići konsenzus.

Jedino će na taj način građani ove zemlje osjetiti dobrobit i najveću vrijendost Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je izgradnja društva u miru. Naše različitosti treba da budu naše bogastvo, a ne prepreka ka saradnji i razumijevanju, navedeno je u zaključcima Konferencije posvećena 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojoj je učestvalo gotovo 100 zvaničnika i političara iz BiH, zemalja regiona, predstavnika međunarodne zajednice u BiH, analitičara, te istoričara.

Zaključeno je i da je za dalji napredak i integraciju BiH neophodna intenzivna saradnja na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou.

"Ozbiljan posao je pred nama, a njega ćemo realizovati u miru i u okviru trajnih vrijednosti izvornog Dejtonskog sporazuma", stoji u usvojenim zaključcima.

Rečeno je i da će međusobno razumijevanje između BiH i njenih susjeda omogućiti napredak cijeloj regiji te da su bez obzira na sve izazove stvoreni uslovi da se region usmjeri ka podršci i saradnji.

"Prosperitet regiona je i prosperitet pojedinačnih zemalja", navedeno je u jednom od zaključaka, dok se ostali odnose na istorijski značaj dejtonskog sporazuma, kojim je zaustavljen rat u BiH i ponuđena mogućnost trajnog mira.

Ovaj skup u Banjoj Luci, koje su organizovale "Nezavisne novine" i Grad Banja Luka, u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama, odvijao se u tri panel diskusije: "Pogledi iznutra", "Pogledi regije" i "Pogledi izvana".

Na konferenciji su učestvovali domaći i međunarodni zvaničnici, među kojima predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, specijanih izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednici RS i FBiH Milorad Dodik i Marinko Čavara, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.