biznis
5

U Banjoj Luci konferencija "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi"

Klix.ba
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U organizaciji "Nezavisnih novina" i grada Banja Luka, u partnerstvu s Ministarstvom spoljnih poslova BiH i Predsjedništvom BiH te drugim institucijama, u Banjoj Luci se 19. septembra održava konferencija posvećena dvadesetogodišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Cilj konferencije "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" je da na jednom mjestu okupi značajne domaće i međunarodne faktore, koji su na ovaj ili onaj način uticali na potpisivanje i na kasnije postojanje tog sporazuma i da otvori dijalog o ovoj značajnoj temi. Dvadeset godina je prilika da se promovišu dijalog, razumijevanje, kompromis i spremnost da, u direktnoj razmjeni mišljenja na jednom mjestu, omogućimo donosiocima odluka da svoje kapacitete usmjere na podizanje nivoa svijesti o značaju dogovora.

Ideja organizatora jeste da Banja Luka bude domaćin konferencije koja će omogućiti razmjenu mišljenja, stavova i pogleda na Dejtonski mirovni sporazum i sve ono što ga prati. Posebna vrijednost konferencije jesu panel diskusije koje će dati priliku i panelistima i svim ostalim gostima da aktivno učestvuju u razmjeni mišljenja i na taj način obogate razumijevanje samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i svega onog što je on donio sa sobom u proteklih 20 godina. Također, poseban akcenat će biti posvećen i refleksiji Dejtonskog mirovnog sporazuma na budućnost i život građana BiH te viđenje budućnosti od strane ključnih lidera i donosilaca odluka.

Tok konferencije: Konferencija je podijeljena na tri panela.

Na prvoj panel diskusiji "Pogled iznutra" tema je: Refleksije DMS na budućnost BiH: Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH? Panelisti će biti visoki domaći političari.

Na drugoj panel diskusiji "Pogledi regiona" tema je: Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede: Da li dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju? Riječ će uzeti političari i visoki uglednici iz zemalja regiona.

Na trećoj panel diskusiji "Pogled izvana" tema je: Dejtonsko uređenje BH i pridruživanje EU: Šta možemo, a šta ne možemo sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke? O ovoj temi govoriće, među ostalim, i predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Organizatori i Organizacioni odbor su se potrudili da ova konferencija bude drugačija i dali su joj pečat koji zaslužuje obilježavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tako je za ovu priliku, prije svega, kreiran poseban vizuelni identitet koji u sebi sadrži elemente koji simbolišu mir (golub u letu) i grad Banja Luka (list kestena).

Osim toga, kreirana je posebna poštanska markica koja će biti puštena u promet nekoliko dana prije samog događaja, a sami učesnici panel diskusije će imati priliku da tokom konferencije dobiju markice i posebne razglednice grada Banje Luke, na kojima će ispisati poruku mira i poslati je svojim matičnim zemljama, organizacijama ili najznačajnijim osobama. Na taj način se želi istaći najveći doprinos Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je prestanak rata i uspostavljanje trajnog mira, i da je 20 godina nakon tog potpisa u Bosni i Hercegovini mir trajno opredjeljenje svih.

Dalje, grad Banja Luka će biti predstavljen kroz elemente zmijanjskog veza (da podsjetimo, zmijanjski vez je u julu uvršten na UNESCO-ovu listu kulturne nematerijalne baštine), koji će biti korišteni u toku same konferencije. Takođe, u umjetničkom dijelu konferencije predstaviće se i kamerni hor "Banjalučanke" te gudački orkestar Banjalučke filharmonije.

Kao dobri domaćini, organizator i grad Banja Luka su samo za ovu priliku pripremili "desert dobrodošlice" u vidu kesten kolačića u korpicama zmijanjskog veza. Desert će biti poslužen kao znak dobrodošlice tokom dolaska gostiju.

Gradonačelnik grada Banja Luka kao domaćin posebno će ugostiti gradonačelnike Sarajeva i Mostara kao i predstavnika iz Dejtona. Na kraju događaja biće priređen svečani ručak u organizaciji grada Banja Luka, a učesnici konferencije će biti gosti gospodina Slobodana Gavranovića.