Budite oprezni
94

Lažni volonteri kod sarajevske katedrale tvrde da prikupljaju novac za djecu oboljelu od raka

Piše: M. N.
Iz Udruženja poručuju da budete oprezni
Iz Udruženja poručuju da budete oprezni
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka dobilo je nekoliko prijava zbog lažnih volontera u blizini Katedrale Srca Isusova u Sarajevu koji navodno prikupljaju pomoć za djecu oboljelu od raka.

"Mi kao i dosada nemamo nikakve veze s tim i voljeli bismo da i naši građani koji su naši najvjerniji donatori već godinama, a i posjetioci Sarajeva, znaju da taj novac ne ide djeci oboljeloj od raka nego ko zna...", kazali su nam iz Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

O lažnim volonterima koji "prikupljaju" novac u ime različitih organizacija pisali smo više puta. Policijski službenici ih privedu, pravosuđe ih kazni novčanom kaznu, a oni se nerijetko ponovo vrate na ulicu, ali na drugoj lokaciji.

Podsjetimo, svaki aktivista koji vrši prodaju ili prikupljanje sredstava na neki drugi način za neku od organizacija ili udruženja, treba imati akreditaciju s imenom i prezimenom, te logom firme ili udruženja koje ga angažuje. Također, uz sebe mora imati ugovor firme/udruženja koja ga je angažovala. U slučaju da i dalje niste sigurni, kontaktirajte broj firme/udruženja za koje aktivista tvrdi da radi.

Ukoliko želite pomoći članovi udruženja Srce za djecu koja boluju od raka to možete uraditi uplatama na žiro račune ili donirati 2 KM pozivom na broj 17010.