Završen riječi odbrane Vlahovića
0

Lazarević: Život u BiH se ne završava sa Vlahovićem

Klix.ba
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Iznoseći završnu riječ, Odbrana Veselina Vlahovića zvanog Batko predložila je Sudu da donese pravičnu presudu koja će zadovoljiti žrtve, ali i biti pravedna za optuženog.
Radivoje Lazarević, Vlahovićev branilac, kazao je kako je optuženi svjestan šta je uradio.

“Na početku suđenja, Vlahović mi je rekao da se ne sikiram i ako dobije 300 godina zatvora, ali da ga odbranim od onoga što nije uradio”, naveo je Lazarević.

Govoreći o cjelokupnom predmetu, Lazarević je rekao da je težak, te da je zbog toga zahtijevao vrlo osjetljiv pristup. Bilo je jako teško, kazao je Lazarević, razgovarati sa žrtvama koje su izgubile članove porodice.

Prema riječima branioca, bilo je svjedoka koji su dostojanstveno i iskreno svjedočili.

“Kada je svjedočila zaštićena svjedokinja S-1, sjećam se da mi je prije suđenja Vlahović rekao da je pustim neka priča i da joj ne postavljam nikakva pitanja, jer joj je dosta i njene muke”, naveo je Lazarević.

Svjedokinja S-1, koja je seksualno zlostavljanja, svjedočila je na ročištu zatvorenom za javnost.



Prilikom iznošenja završne riječi, Lazarević se osvrnuo i na veliko interesovanje javnosti za ovo suđenje, ali i istaknuo različite načine informisanja javnosti o suđenju Veselinu Vlahoviću.

“Ovdje bi izdvojio stručnost Balkanskih istraživačkih mreža (BIRN) i OSCE-a. Ali pored njih su bili i nestručni predstavnici javnosti, gdje sam dobio utisak da se mom branjeniku pripisuju djela koja on nije uradio”, kazao je Lazarević.

Odbrana Vlahovića, koji je optužen za zločine počinjene tokom 1992. godine u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, osvrnula se i na rad Sudskog vijeće. Najprije je Lazarević rekao kako je u nekim situacijama Vijeće bilo jako korektno, ali je istakao i primjere kojima je, kako je ustvrdio, povrijeđeno pravo optuženog na odbranu.

“Pojavila se svjedokinja S-4, za koju je optuženi tvrdio i kleo se da nema s njom veze. Kada sam postavljao pitanja, ona je okolišala, tražila čašu vode, a svi znamo da je to taktika da se izbjegne odgovor. Ali, predsjednik Vijeća me pitao zašto sam navalentan”, kazao je Lazarević, upitavši Sudsko vijeće šta bi oni uradili ako im klijent tvrdi da za nešto nije kriv.

Lazarević je dodao da je, zajedno sa Radom Golićem, dodatnim braniocem optuženog, očekivao fer i korektno suđenje, podsjetivši Sud da se niko ne smije osuđivati za nešto što nije uradio.

“Sumnjam da će iko, po bilo čijoj žalbi, ponoviti ovaj postupak i zato hoću sve sada da kažem”, dodao je Lazarević.



Prema njegovim riječima, bilo je teško naći i privoliti ljude da svjedoče u Odbranu Veselina Vlahovića, kao i da su se susreli s problemima oko prikupljanja materijalnih dokaza.

Lazarević je zatražio da se donese pravična presuda, naglasivši kako je pitanje da li će rane oštećenih ikada zarasti.

“Život u BiH se ne završava sa Vlahovićem”, rekao je Lazarević na kraju iznošenja završne riječi.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 18. januar, prenosio je BIRN Justice Report.