Sud BiH
0

Izricanje presude Vlahoviću za ratne zločine 14. marta

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Nakon što je odbrana Veselina Vlahovića Batka, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, okončala iznošenje završne riječi, izricanje presude zakazano je za 15. mart.

Petog dana iznošenja završne riječi, advokat Radivoje Lazarević se osvrnuo na tačku optužnice po kojoj je Vlahović optužen da je u junu 1992. godine ubio maloljetnu Azru i Dišu Pecar na Jevrejskom groblju.

"Grijeh je da ubice male Azre i Diše ostanu nekažnjeni, ali je još veći grijeh optužiti nekoga ko to nije uradio", kazao je Lazarević.

Prema optužnici, Vlahović je s još jednom osobom 14. juna 1992. godine iz porodične kuće izveo 13 članova porodice Pecar, odakle su ih odveli na Jevrejsko groblje, gdje je optuženi ubio dvije osobe.

Branilac Lazarević je rekao kako svjedok Ejub Pecar prije hapšenja optuženog Vlahovića nije spominjao da ih je on izveo i da je pucao, da bi tokom istrage Tužilaštvu naveo da su to bili Miro Ždrale i Veselin Vlahović, a na sudu je spominjao tri osobe, kazavši da samo zna optuženog.

Svjedok Sead Pecar, kako je rekao Lazarević, spomenuo je tri osobe, od kojih je jedna prije raskrsnice na Jevrejskom groblju napustila grupu.

"S obzirom na težinu posljedica događaja koji se desio, teško je povjerovati da bi neko prešutio koja su lica tu bila", ustvrdio je branilac.

On je dodao kako je najteže svjedočenje bilo svjedočenje oca ubijene djevojčice, ali da je on u istrazi naveo da su i Miro Ždrale i optuženi pucali, dok je na suđenju kazao kako je Vlahović ubio njegovu kćerku i majku.

Optuženi se obratio Sudu riječima kako mu je žao svih žrtava u BiH, naročito Bošnjaka, i da se takvo nešto više ne ponovi, javlja BIRN - Justice Report.