BiH
2

Lavine blokirale nekoliko vozila na putu Gacko-Tjentište

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog obrušavanja snježnih lavina u rejonu Suve na magistralnom putu M-20 Gacko - Tjentište, u prekidu je odvijanje saobraćaja za sva vozila.

Zbog čestih lavina, vozači se mole da ne koriste ovaj putni pravac, jer je između lavina, prije sat vremena, blokirano nekoliko vozila i desetak putnika, saopćeno je iz Auto-moto saveza RS-a.

Radi se na pročišćavanju i uklanjanju lavina iz pravca Gacka, tako da je jedno vozilo uspjelo da se vrati prema toj općini. U Hercegovini i jugoistočnim krajevima RS-a i dalje se saobraća usporeno i otežano.

U nižim predjelima kolovozi su pretežno mokri, dok u višim predjelima ima mjestimično ugaženog snijega i poledice. Na svim putnim pravcima u RS-u vozačima se preporučuje oprezna vožnja i obavezna upotreba zimske opreme.

IZ AMSRS-a navode i da je na dionici Nevesinje-Gacko jedna traka u funkciji i radi se na proširenju kolovoza. Na magistralnom putu (M-18) Trnovo-Brod na Drini učestala je pojava lavina, a na prevojima ima i smetova, tako da se saobraćaj odvija otežano jednom trakom.

Zbog visokih sniježnih smetova i jakog vjetra, neprohodni su regionalni putevi: (R-431) Bileća- Ljubinje, (R-434) Jažići-Zelengora-Čemerno, (R-435) Nevesinje-Berkovići, (R-433) Jažići-Klanci (dionica Kifino Selo-Obrnja), R-434a, Jelašica-Miljevina i (R-433) Dobro Polje-Kalinovik.