BiH
306

Latić: Društvo očekuje da dečko od 20 godina ima dobar auto i dosta novca

Piše: Er. M.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako je u proteklom periodu u Sarajevu zabilježeno više slučajeva bježanja djece od kuće, ova problematika nije nešto što je bilo zastupljeno u radu s porodicama u Kantonalnoj javnoj ustanovi Porodično savjetovalište Sarajevo. Mnogo češće bile su zastupljene druge krize i pojave, kao što je pojava adolescentskog otuđivanja stvari od vrijednosti iz vlastitih domova.

Porodična psihoterapeutkinja Azra Latić kazala je za Klix.ba da slučaj bježanja djece od kuće u JU Porodično savjetovalište Sarajevo nisu imali.

"Razloge za takvu pojavu mi razumijemo s aspekta sistemske porodične terapije u kojoj adolescenti reaguju na disfunkcionalan odnos u porodici. Mi znamo da svaki životni ciklus u procesu razvoja porodice zahtijeva adaptiranje porodice na nove zadatke koji nastaju u tom životnom ciklusu, a najburnija faza u životnom razvoju jedne porodice definitivno je ulazak u životni ciklus s adolescentom", rekla je Latić.

Ona navodi da ta faza zahtijeva od porodice da promjeni pravila i prilagodi se novonastaloj situaciji između ostalog, a ono što pokazuje prisustvo simptoma jeste da porodica nije našla unutrašnju snagu da odgovori tim zahtjevima.

"Porodica je dio društvene cjeline, kao što je pojedinac dio porodičnog ambijenta i šireg društvenog sistema. Sve te nagle promjene utječu na sve što se dešava i kod nas. Ako su recimo socijalne ili ekonomske prilike u našoj zajednici loše po većinu građana u našoj državi naravno da su roditelji veoma opterećeni činjenicom da moraju na neki način priskrbiti ekonomska sredstva za opstanak vlastite porodice", kazala je Latić.

Latić smatra da ako roditelji nemaju mogućnosti da zbog ekonomskih ne/prilika budu dovoljno uključeni u odgoj djeteta to za posljedicu ima međusobno udaljavanje i emocionalnu distanciranost.

"Veliki je utjecaj medija i društvenih mreža na sve što se događa u društvu. Mediji apsolutno stvaraju pritisak na porodične vrijednosti koje se njeguju kod nas. Mi imamo situaciju u kojoj promovišući ljubav, koju američki mediji najčešće promovišu putem filmova, mediji definišu očekivanja mladih ljudi od veze. Tako se očekuje da je dečko od dvadeset godina, koji je ekonomski ovisan o svojim roditeljima, opterećen time da mora imati dobar auto i dosta novca kako bi eventualno mogao stupiti u kontakt sa djevojkom", smatra Latić.

Ona je kazala da BiH nema tako loše zakone, ali sistem ne podržava provođenje zakona koje često nije moguće realizovati, a banalan primjer za to je da pri razvodu roditelja, dijete ima pravo na alimentaciju od onog roditelja kojem nije povjeren na brigu i staranje.

"Tu je definisan i minimalni iznos koji sud određuje roditelju koji nije zaposlen. Kako će sud provesti tu odluku ako roditelj koji plaća alimentaciju nema dovoljno prihoda. Kome će poslati nalog za izvršenje takve odluke ako roditelj nije pri pravnom subjektu koji bi mu obustavio taj iznos od plaće? Jasno je da je zakon predvidio takvu mogućnost, jer ako smo odlučili biti roditelji onda imamo obavezu skrbiti o svom djetetu neovisno o tome da li imamo posao ili nemamo. Naravno, svi smo svjedoci da živimo u sistemu koji se ne toliko rijetko naziva nedostatkom pravne države", zaključila je Latić.