BiH
0

Latal: Situacija u BiH se drastično pogoršala

FENA
Srećko Latal
Srećko Latal
Ono što je ključni nedostatak izvještaja koji je jučer visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali i sličnih analiza jeste posmatrati situaciju u BiH kao status quo, ocijenio je danas u izjavi za Fenu analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

"Situacija u BiH ne stagnira. Mnoga istraživanja su pokazala da se situacija u BiH u zadnjih sedam godina drastično pogoršala", kazao je.

Navodi da to pokazuje i pad životnog standarda, povećanje stepena siromaštva, povećanje unutarnjih podjela u zemlji i drugo, tako da je ono što se dešava u BiH "drastično pogoršanje, a ne status quo".

Latal kaže da ovaj izvještaj ne iznenađuje, jer se, nažalost, Ured visokog predstavnika u posljednjih nekoliko godina pretvorio u nekoga ko "nadgleda hronologiju propasti BiH", ali više nema podršku međunarodne zajednice da se aktivno uključi.

"Mislim da Inzko nije lično odgovaran, nego je međunarodna zajednica u zadnje dvije-tri godine donijela odluku da građani BiH i svi segmenti društva snose odgovornost za promjene u zemlji, a međunarodna zajednica više ne želi da se aktivno miješa u to, osim podrške procesu evropskih integracija", zaključio je Latal.