|

Lajčak u Mostaru: Razgovor sa Čovićem o formiranju vlasti i putu BiH ka EU i NATO-u

Lajčak u Mostaru: Razgovor sa Čovićem o formiranju vlasti i putu BiH ka EU i NATO-u
16
Klix.ba
12.9.2019. u 10:44
35
komentara
16

dijeljenja
Lajčak u Mostaru: Razgovor sa Čovićem o formiranju vlasti i putu BiH ka EU i NATO-u
Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović susreo se danas u Mostaru s ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom.
Prilikom susreta razgovarano je o aktuelnoj političkoj ali i sigurnosnoj situaciji u BiH.

Čović govoreći o važnosti hitnog formiranja vlasti na svim razinama naglasio je kako se mora poštovati izborni rezultat. Zajednički je istaknuto kako se rješenje mora pronaći kroz zajednički dijalog i konsenzus partnera u BiH, odnosno SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH koji su izabrani kao demokratski predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.Predsjednik HNS-a je naglasio kako su predstavnici hrvatskog naroda isključivo opredijeljeni za Evropsku uniju i NATO savez, kao i na saradnju i stabilizaciju odnosa pri pronalasku kompromisa u svim važnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom susreta izražena su očekivanja o ubrzanom procesu reformi i integraciji u Evropsku uniju i NATO savez, kao i skorom formiranju vlasti kako bi profunkcionirale institucije Bosne i Hercegovine, oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i Parlamentarni odbori, ali i kako bi se uspostavilo Vijeće ministara BiH.

Također, Čović se zahvalio ministru Lajčaku na razumijevanju i podršci koju je Republika Slovačka tokom šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU pružila Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...