{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Zadržati postojeći režim prelaska granice sa Hrvatskom

S
28.2.2013. u 15:12
0
12
Lagumdžija: Zadržati postojeći režim prelaska granice sa Hrvatskom
0
Lagumdžija: Zadržati postojeći režim prelaska granice sa Hrvatskom
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija informisao je danas u Sarajevu ambasadora Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Kierana Dowlinga da BiH i Hrvatska imaju zajednički interes za zadržavanje postojećeg režima prelaska međudržavne granice za građane BiH i nakon 1. jula, kada će Hrvatska postati član EU.
Lagumdžija je istakao da je dogovoreno da Hrvatska državama članicama EU uputi zahtjev za zadržavanje režima prelaska granice građana iz BiH sa ličnim kartama i nakon navedenog datuma.

Ministar vanjskih poslova BiH očekuje da će irsko predsjedavanje Vijećem EU uskoro dobiti taj zahtjev Hrvatske, naglasivši da ovo pitanje zahtijeva političku odluku zemalja članica EU.

On se nada da će Irska prepoznati osjetljivost i značaj ovog pitanja, te da će se tokom svog predsjedavanja EU zauzeti za zadržavanje postojećeg režima, kojim, istakao je, neće biti ugrožen koncept sigurnosti EU.

Tokom susreta bilo je riječi i o bilateralnim odnosima BiH i Irske, koji su ocijenjeni kao dobri i prijateljski, mogućnostima za njihovo unapređenje, te prioritetima šestomjesečnog irskog predsjedavanja Vijećem EU, među kojima su i zapadni Balkan i politika proširenja.

Dowling je zahvalio za dobijene informacije i potvrdio podršku Irske evropskim integracijama BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: