Sjednica Predsjedništva SDP BiH
0

Lagumdžija: Vjekoslav Bevanda bit će odličan premijer BiH

Piše: J. H.
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj je verificiran jučerašnji sporazum šestorke o sastavu Vijeća ministara BiH. Kako je rekao Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda bio je i njegova želja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

SDP je, također, pozdravio protokol o saradnji sa Hrvatskom demokratskom zajednicom u institucijama Bosne i Hercegovine.

"Za nas, ovaj protokol i dogovr sa HDZ-om je veoma važan jer je na ovaj način definirana pozicija SDP-a, ali i unaprijeđena saradnja sa HDZ-om“, kazao je Zlatko Lagumdžija.

Prema jučerašnjem dogovoru šestorke, mjesto zamjenika ministra sigurnosti BiH pripalo je kandidatu iz reda hrvatskog naroda. Kako je kazao Lagumdžija, kadidat će biti iz Socijaldemokratske partije.

"Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH bit će pozicija koju će SDP i HDZ usaglasiti. Već smo dogovorili kandidata koji je dobar stručnjak i dobar čovjek“, dodao je Lagumdžija ali nije htio otkriti o kojem kandidatu se radi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je kako su danas oko 13:30 dobili zvaničan prijedlog iz HDZ-a BiH za mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH a to je Vjekoslav Bevanda.

“Bevanda je bio i moja preferenca. On je veliko ohrabrenje i veliki stručnjak za finansije“, kazao je Lagumdžija.

Ono što će uslijediti kada je riječ o imenovanju Vjekoslava Bevande kao premijera BiH jesu provjere CIK-a, SIPA-e te drugi zakonom propisani koraci prije nego što Predsjedništvo BiH Bevandu imenuje za novog premijera.

"Ja očekujem da to bude nakon novogodišnjih praznika. Što se budžeta za narednu godinu tiče, vjerujem da ćemo ga imati do marta 2012. godine“, kazao je Željko Komšić

O ostalim imenima u sastavu novog Vijeća ministara BiH u SDP-u nisu htjeli spekulirati, jer još uvijek ništa nije dogovoreno na personalnom planu. Zlatko Lagumdžija kazao je i to kako nije trebalo čekati 15 mjeseci na formiranje i dogovor o novom sastavu Vijeća ministara BiH.