{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Ubijanje civila i djece u Gazi odmah mora prestati

F
27.7.2014. u 18:51
236
87
Lagumdžija: Ubijanje civila i djece u Gazi odmah mora prestati
236
Lagumdžija: Ubijanje civila i djece u Gazi odmah mora prestati
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je Agenciji Fena da se nije susreo sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Davidom Koenom, tokom njegova boravka u Sarajevu ove sedmice, ali naglašava da jeste, da bi jasno ponovio ono što je kako javno tako i diplomatskim putem već rekao, a to je da se u ovom sukobu "Davida i Golijata", ničim ne može opravdati ubijanje civila i djece u Gazi i da to odmah mora prestati.
Ministar Lagumdžija podsjeća kako je odmah javno reagirao i nakon svirepog ubistva trojice izraelskih tinejdžera i užasne odmazde nad palestinskim dječakom, upozoravajuću na ozbiljnu prijetnju eskalacije.

"Ona se sada dogodila i niko više ne može vratiti 1.000 izgubljenih života. Oduvijek smo se zalagali za to da Izraelci i Palestinci žive u svojim državama jedni pored drugih, a takvo nešto se može postići samo razgovorima, ne gradnjom jevrejskih naselja, ubijanjem tinejdžera i granatiranjem", rekao je Lagumžija.

Dodao je i da se ogromna vojna i obavještajna supremacija Izraela pretvorila, u očima svjetske javnosti, u bjesomučnu agresiju koja, ma koliko bila izazivana, polako prelazi granice ljudskog dostojanstva.

"Ponovno pozivam na mir, da se hitno otvore humanitarni koridori prema Gazi i da 24 sata primirja pređu u trajni mir. Niti će Hamas ikada uništiti Izrael, a niti će Izrael ikada uspjeti ubiti volju palestinskog naroda da živi dostojanstveno i civilizirano u državi Palestini", naglasio je.

Dodao je također da je izraelski ambasador David Koen tokom boravka u Sarajevu primljen na odgovarajućem nivou u Ministarstvu vanjskih poslova BiH gdje mu je iznesen stav ministra koji je vrlo jasno na tragu zajedničkog stava EU i vraćanju u okvire mirovnog procesa koji predvode SAD i EU.

Koen je tokom boravka kazao da je u Sarajevo došao na dva dana zbog situacije s Gazom. Istakao je da je želio da se susretne sa političarima u Sarajevu, a da su za to vremena našla dvojica, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok ime drugog političara nije htio otkrivati zbog izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: