BiH
0

Lagumdžija u Washingtonu: Radikalizam počinje gdje se vrijednosti društva zaustave

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija poručio je u Washingtonu da radikalizam i nasilni ekstremizam počinje tamo gdje se društva zajedničkih vrijednosti zaustave.

Na poziv američkog državnog sekretara Johna Kerryja, Lagumdžija je na ministarskom sastanku Bijele kuće za borbu protiv nasilnog ekstremizma učestvovao u diskusiji o temi suočavanja sa društvenom, ekonomskom i političkom marginalizacijom, uključujući integraciju manjinskih zajednica.

"Radikalizam i nasilni ekstremizam se zaustavljaju tamo gdje društva zajedničkih vrijednosti počinju, pa potom mirno i odlučno idu naprijed", rekao je Lagumdžija.

U okviru ministarskog sastanka održano je nekoliko panel diskusija o različitim temama, a učesnicima se na početku obratio predsjednik SAD Barack Obama, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

Skupu u Washingtonu prisustvovali su predstavnici više od 60 zemalja, multilateralnih organizacija, privatnog sektora i civilnog društva.

Tokom boravka u Washingtonu Lagumdžija je razgovarao sa državnim sekretarom SAD Johnom Kerryjem i njegovim zamjenikom Tonyjem Blinkenom, kao i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brianom Hoytom Jiom, a imao je i niz susreta sa ministrima i drugim učesnicima ovog skupa.